CoolPolitika.hu

Kritikus 10 nap előtt az euróövezet

2011  //  Dec  //  01  //  MTI

Kritikus 10 nap előtt az euróövezetAz euróövezeti válságkezelés kritikus tíz nap előtt áll; a döntéshozóknak arra kell összpontosítaniuk, hogy a válság továbbterjedésének megakadályozása érdekében meggyőző pénzügyi tűzfalat húzzanak fel, és erősítsék a gazdasági kormányzást - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke, gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán Brüsszelben, az európai uniós tagállamok pénzügy- és gazdasági miniszteri (ECOFIN) találkozója előtt újságíróknak.

Hangoztatta: "Összességében most kritikus tíz napba lépünk, amikor véglegesíteni és lezárni kell a válságkezelést". "Két főbb irányvonal mentén kell folytatni a munkát, hogy biztosítsuk a piaci turbulencia visszaszorításához szükséges pénzügyi tűzfalat, hogy ezzel egy időben tovább erősítsük a gazdasági kormányzást" - tette hozzá. December 9-én Brüsszelben tartja következő állam- és kormányfői találkozóját az Európai Unió, és ezen a tervek szerint ismét tárgyalnak azokról a lépésekről, amelyeket az adósságválság enyhítése érdekében tehet a szervezet.    Rehn szerint a válság idején jó együttműködés jött létre az euróövezeti államok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Elmondta azt is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) "jelentős szerepet" játszott eddig a válságkezelésben.

 

A valutaalap szerepvállalását méltatta Brüsszelben Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter is. Egyik nyilatkozatában ő Magyarországot is említette, üdvözölve, hogy az IMF az euróövezeten kívüli országokat is támogat. A finn biztos az ülésen óvott attól is, hogy pánikhelyzet alakuljon ki. Ha a jelenlegi nehéz helyzet folytatódik, az helyrehozhatatlan károkat okozhat - fogalmazott a miniszteri vitában.    A találkozón megvitatták az Európai Bizottság múlt héten bejelentett újabb terveit a gazdasági fegyelem további szigorítására. A résztvevők általánosságban üdvözölték a megfogalmazott törekvéseket. A várakozásoknak megfelelően megoszlott a miniszterek véleménye a közös euróövezeti kötvények lehetséges szerepével kapcsolatban. A végrehajtó testület erre is terjesztett be elképzeléseket, de döntés egyelőre nem várható a témában.

 

Rehn szerdán nem zárta ki az esetleges uniós szerződésmódosítást sem, amelyről a következő EU-csúcstalálkozón várhatóan újra szó esik. Megismételte azonban azt a bizottsági álláspontot, hogy előbb meg kellene várni, milyen hatásuk lesz az eddig meghozott döntéseknek.    Foglalkozott ez utóbbi kérdéssel szerdán tartott heti ülésén az Európai Bizottság teljes testülete is. Egy szóvivő elmondta, a biztosok úgy ítélik meg, hogy a szerződésmódosítás általánosságban véve a tagországok közös eltökéltségét támaszthatná alá az euró fenntartására.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés