CoolPolitika.hu

Közmunkához kötnék a szociális segélyeket

2011  //  Sze  //  21  //  MTI

Közmunkához kötnék a szociális segélyeketKözmunkavégzéshez és a gyerekek rendszeres iskolalátogatásához kívánja kötni a cseh kormány a jövőben a szociális segélyeket, amelyeket döntően a csehországi romák kapnak az államtól. Számos roma családnak ezek a szociális segélyek jelentik az egyetlen legális jövedelmet - írja a Právo című baloldali prágai napilap kedden.

Az újság szerint ezt Petr Necas cseh miniszterelnök közölte hétfőn, amikor Jaromír Drábek munkaügyi és népjóléti miniszter kíséretében váratlanul ellátogatott Észak-Csehország zavargások sújtotta régiójának néhány városába. A kormányfőt erőteljesen bírálja a sajtó, hogy hosszú ideig nem nyilatkozott a problémákkal kapcsolatban, s kormánya pedig - kommandósoknak a térségbe küldésén kívül - semmiféle konkrét intézkedéseket nem hozott a helyzet rendezésére. Necas egyébként a hétfői látogatást is szinte titokban valósította meg, s kerülte a helyi lakosokkal való közvetlen találkozókat, mert azok konfliktusokkal fenyegettek - jegyzi meg a lap.

 

Észak-Csehország Sluknovsko régiójában az egyre növekvő bűnözés miatt - amiért a helyiek a romákat okolják - szinte napirenden vannak a cigányellenes tüntetések, és félő, hogy az ország más részeire is átterjedhetnek, mert a roma lakosság drámai elszegényedésének és gettókba településének problémája több más régióban is ismert, s egyre mélyül. A Právóban közölt összeállításból kitűnik, hogy a kormány már kidolgozott és elfogadott néhány intézkedést. Drábek miniszter a helyszínen közölte a polgármesterekkel: az állam száz személyt azonnal alkalmazni tud a régióban közmunkákra. A már említett két intézkedéseken kívül januártól az emberek bankkártyára fogják kapni a szociális segélyeket, hogy azokat ne lehessen alkoholra, cigarettára költeni.

 

A kormány ugyanakkor 700 millió koronával megemelte a rendőrség jövő évi költségvetését, s a zavargások sújtotta régióban megerősítik a rendőri jelenlétet. A bűnözéssel szemben a miniszterelnök nulla toleranciát hirdetett meg. Ezek a már eldöntött intézkedések, míg mások tervben vannak. Egyebek közt arról van szó, hogy bevezetnék a törvénysértéseket elkövetők országos nyilvántartását, kidolgoznák a szociális lakások normáit és megerősítenék az állam által fizetett tanácsadók szerepét a roma közösségekben. A polgárjogi aktivisták azt állítják: a Sluknovsko régióba a romák szervezett betelepítése folyik. Az ingatlanügynökségek ugyanis főleg Közép-Csehországban olcsón megvásárolják a romák házait, amelyeket felújítva jó pénzért később értékesítenek. A romákat eközben olcsó, alacsony komfortú lakásokba költöztetik a határ menti régiókba. Az ottani városokban így romagettók alakulnak ki, amelyek lakóinak többsége munkanélküli.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés