CoolPolitika.hu

Kötvényvásárlásra kötelezné a gazdagokat

2012  //  Júl  //  13  //  MTI

Kötvényvásárlásra kötelezné a gazdagokatÁllampapír-vásárlásra kellene kötelezni a gazdagokat az államadósság csökkentése érdekében - javasolja egy német kutatóintézet.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet szerdán bemutatott tanulmánya szerint egyedül Németországban 230 milliárd euró forrást lehetne teremteni az adósságcsökkentésre, ha a 250 ezer eurónál - házaspárok esetében 500 ezer eurónál - nagyobb vagyonnal rendelkező állampolgárokat arra köteleznék, hogy vásároljanak állampapírokat a vagyon határértéket meghaladó része - vagyis a 250, illetve 500 ezer euró feletti rész - 10 százalékának megfelelő értékben.

 

A Magyarországon a második világháború utáni időszakban békekölcsön néven alkalmazott megoldásra emlékeztető módszer a DIW számításai szerint a lakosság leggazdagabb 8 százalékát vonná be az adósságcsökkentésbe, és jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy Németország 2 ezer milliárd eurót meghaladó - a hazai össztermék (GDP) mintegy 82,5 százalékát kitevő - államadóssága közelebb kerüljön a 60 százalékos uniós határértékhez. Az intézet szerint a módszert eredményesen lehetne alkalmazni az euróövezet válságállamaiban is, hiszen a "statisztikák azt mutatják, hogy Görögországban, Spanyolországban, vagy éppen Olaszországban is jelentős magánvagyonok halmozódtak fel, amelyek együttvéve jóval meghaladják az államadósságot".

 

A dél-európai válságállamokban erősen koncentrálódott magánvagyonok bevonása az adósságcsökkentésbe egyebek mellett azért is hasznos volna, mert javíthatná az elsősorban a kevésbé jómódú rétegeket érintő takarékossági intézkedések, megszorítások társadalmi elfogadottságát - írták a DIW szakértői az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az intézet felvetése vegyes fogadtatásra talált német szakértői körökben. Volt, aki veszélyes és naiv ötletnek nevezte a kötelező állampapír-vásárlás koncepcióját, és megjegyezte, hogy inkább az adórendszer átalakításával kellene több pénzt elvonni a gazdagoktól.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés