CoolPolitika.hu

Kötelező óvodai évek

2011  //  Aug  //  15  //  MTI

Kötelező óvodai évekAlkotmánybírósághoz fordult két osztrák anya az ötéves korú gyerekek kötelező óvodai nevelésének bevezetése miatt - számolt be róla vasárnap az osztrák rádió.

A két nő érvelése szerint a szülők neveléshez való jogát és a magánélethez, valamint a családi élethez való jogot sérti a kötelező óvodai év - hangzott el az ORF tudósításában. A kormány tavaly rendelte el, hogy minden gyermek iskolakezdés előtt egy évvel, ötéves korában heti legkevesebb négy napot, illetve 16 órát óvodában töltsön. A rendelkezéssel az a kormány célja, hogy az iskolai oktatásban jobb és kiegyenlítettebb esélyekkel vegyenek részt a gyerekek. A kötelező óvodai évért nem kell fizetniük a szülőknek. A kormány évi 70 millió euróval támogatja a tartományok ezzel kapcsolatos kiadásait.

 

Az első kötelező óvodai év után időközben a kormány egy második bevezetését mérlegeli a hiányos némettudású vagy németül nem beszélő gyerekek számára. Ezzel elsősorban a bevándorlók gyermekeinek integrációját akarják elősegíteni. Az oktatási minisztérium egy 2009-ben közzétett felmérése szerint a bécsi iskolák tanulóinak 40 százaléka nem német anyanyelvű, s minden második iskolában 90 százalék felett van a németet második nyelvként használó gyerekek aránya.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés