CoolPolitika.hu

Korruptnak tartják a rendőrséget

2012  //  Ápr  //  19  //  MTI

Korruptnak tartják a rendőrségetEgy friss felmérés szerint a szerbek fele tartja korruptnak országa rendőrségét - közölte csütörtökön a balkaninsight.com internetes portál.

A belgrádi Biztonságpolitikai Központ közvélemény-kutatása megállapította, hogy ugyancsak 50 százalék tartja szelektívnek a korrupcióellenes állami politikát, s állítja, hogy nem tenne bejelentést a vesztegetésekről, mert a gyenge tanúvédelem miatt nem érezné magát biztonságban. A megkérdezettek 73 százaléka tartotta a társadalom fő problémájának, s a legnagyobb biztonsági kockázatnak a korrupciót. "A rendőrségi korrupció azonban nemcsak biztonsági kockázatot, hanem költségvetési gondot is jelent, mivel a költségvetés 7 százalékát kapja a 45 ezer embert foglalkoztató rendőrség" - mutatott rá a felmérés eredményét ismertetve Sonja Stojanovic, a Biztonságpolitikai Központ igazgatója.

 

Milos Oparica belügyminiszter-helyettes szerint a korrupció leggyakoribb megjelenési formái a rendőrségnél a hatalommal való visszaélés, a hamisítás és a kenőpénz elfogadása. "Az emberek megvesztegetik a közlekedési rendőrt, hogy ne büntesse meg őket a közlekedési szabályok megsértéséért, a határőröket pedig azért, hogy hamarabb juthassanak át a határon, s egyes esetekben illegálisan árut vihessenek át. A rendőrség adminisztratív alkalmazottai a személyazonosságot igazoló, biometrikus azonosítót tartalmazó iratok gyors elkészítéséért kapnak pénzt, a bűnügyi rendőrségnél dolgozók pedig azért, hogy információt adjanak készülő letartóztatásokról" - tette hozzá a miniszterhelyettes.

http://www.balkaninsight.com/en/article/half-of-serbians-believe-police-is-corrupted
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés