CoolPolitika.hu

Korrupcióellenes vizsgálat indult egy képviselő ellen

2011  //  Már  //  17  //  MTI

Korrupcióellenes vizsgálat indult egy képviselő ellenAz osztrák korrupcióellenes ügyészség hivatalból vizsgálatot indított egy osztrák európai parlamenti képviselő ellen, akinek magukat lobbistáknak kiadó újságírók pénzt kínáltak egy jogszabály-kezdeményezésért - írta a Kurier című osztrák lap szerdán.

Ernst Strassert, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-küldöttségének vezetőjét a Sunday Times című brit újság munkatársai keresték meg tavaly egy ajánlattal. Százezer eurót, első osztályra szóló repülőjegyeket és egy cég felügyelőbizottságában tagságot ajánlottak neki, ha benyújt egy nekik kedvező jogszabály-tervezetet. Az ügyészség a napokban a sajtóban megjelent cikkek alapján vizsgálja az ügyet. Az újságírók azt írták a politikusnak, hogy a befektetők kártalanításáról szóló irányelv módosítását akarják elérni.

 

Strasser tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna. Azt állítja, kezdettől fogva sejtette, hogy nem lobbistákról van szó. Ki akarta deríteni, ki áll mögöttük, ezért nem utasította vissza az ajánlatot. Kollégáitól ugyanakkor olyan e-mailekben kért segítséget a beterjesztéssel kapcsolatban, amelyekben nem tért ki gyanújára. A Die Presse napilap szerdai cikke szerint Strasser pártbeli kollégájától, Othmar Karastól a kezdeményezés tartalmi véleményezését kérte. Strasser szóvivője szerint ez a levél azt bizonyítja, hogy csak ellenőrizni akarta az állítólagos lobbistákat. Egy későbbi levélben viszont az illetékes bizottság, az illetékes "árnyék-jelentéstevők" és a határidő után is érdeklődött Strasser. Egy másik politikustársának, Hella Rannernek is küldött érdeklődő leveleket.

 

Strasser azt állítja, azért nem avatta be kollégáit kételyeibe, mert arra gyanakodott, hogy a titkosszolgálat áll a háttérben. Hogy kiderítse az igazságot és miután a világhálón nem talált nyomravezető információt, bécsi tanácsadó cégének címét is megadta az állobbistáknak és saját költségén Londonba utazott. Mint mondta, feljelentést azért nem tett, mert nem volt elég információja az állítólagos lobbistákról. Végül sem Karas, sem Ranner nem foglalkozott Strasser kérésével. Othmar Karas szerint Strasser hibázott, amikor nem tájékoztatta őt teljes körűen az ügyben és amikor továbbította a kérést. Karas bocsánatkérésre szólította fel kollégáját. Josef Pröll pártelnök, osztrák alkancellár kijelentette: semmi oka megkérdőjelezni Strasser nyilatkozatát, sem Karasét. "Amennyiben új vádak merülnek fel, meg kell vizsgálni azokat" - tette hozzá.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés