CoolPolitika.hu

Korlátozzák a barangolási díjakat

2011  //  Júl  //  02  //  MTI

Korlátozzák a barangolási díjakatPéntektől tovább korlátozzák Európában a mobiltelefonálás barangolási (roaming) díjait, miután az Európai Bizottság az eddiginél alacsonyabb plafonértékeket határozott meg a 2011. július 1. és 2012. június 30. közötti időszakra.

A barangolásos beszédhívások kiskereskedelmi díjának felső határa áfa nélkül a kezdeményezett hívások esetében a jelenleg érvényes 39 centes maximális percdíjról 35 centre, a fogadott hívások percdíja pedig 15-ről 11 centre csökken. Ugyancsak július 1-jétől a jelenlegi 80 centről 50 centre csökken az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár. A rendelet nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatások tekintetében: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett.

 

A jövő év közepén hatályát vesztő roaming rendelet által előírt árcsökkentések sorozatában ez az utolsó. Tavaly nyári jelentésében az uniós végrehajtó testület elismerte, hogy - bár az árcsökkentések a szabályozott időszak erejéig átmenetileg mérsékelték a roamingdíjakat - az eddigi szabályozás nem oldotta meg a háttérben meghúzódó problémát, nevezetesen a verseny hiányát a barangoló szolgáltatások terén. Ez magyarázza azt, hogy a barangolásért fizetett árak tartósan a kiskereskedelmi árküszöb közelében maradtak.

 

Annak érdekében, hogy az európai "digitális menetrendben" kitűzött cél megvalósuljon, vagyis hogy a roaming és a belföldi távközlési díjak 2015-re megközelítőleg azonosak legyenek, újabb szabályozási beavatkozás tűnik szükségesnek. Azt kell elérni, hogy a mobilszolgáltatók közötti verseny következtében a fogyasztók gyorsan és könnyen választhassanak a hazaihoz hasonló díjszabással dolgozó roamingszolgáltatót - olvasható a témában csütörtökön kiadott brüsszeli közleményben. Az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti a kérdés hosszú távú megoldását kínáló javaslatát, amely módosítani fogja a hang-, a szövegesüzenet- és az adatátviteli piacok szerkezetét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés