CoolPolitika.hu

Komoly leépítés a spanyol közszférában

2010  //  Júl  //  04  //  MTI

Komoly leépítés a spanyol közszférábanSpanyolországban több mint tízezerrel csökkentik a közszolgálati dolgozók számát - döntött pénteken a rekord nagyságú munkanélküliséggel és elszabaduló államháztartási hiánnyal küzdő madridi kormány.

María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes elmondta: összesen 10.600 állást szüntetnek meg. Az intézkedéssel 250 millió euró takarítható meg. A bürokrácia karcsúsítását elbocsátások nélkül és fokozatosan, 2013-ig kívánják végrehajtani. Az állományt úgy csökkentik, hogy nem vesznek fel új embert a megüresedő állásokba - mondta a kisebbségi szocialista kormány tagja.

 

Fernández de la Vega egyúttal cáfolta az ismét megindult híresztelést, amely szerint Spanyolország rászorul az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 750 milliárd eurós vészhelyzeti alapjára. A kormány megindította a szükséges reformokat, és az ország saját erőből emelkedik ki a válságból - hangsúlyozta a politikus. Pénteken Madridba utazott az IMF vezető közgazdásza, Olivier Blanchrad, és találkozott José Luis Rodríguez Zapatero kormányfővel. Megbeszélésükről nem szivárogtak ki részletek.  Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes elmondta: az IMF szakértője azért érkezett a spanyol fővárosba, hogy részt vegyen egy tudományos tanácskozáson, és csupán udvariassági látogatást tett a kormányfőnél.

 

A közszféra átalakításáról a kabinet korábban is hozott már döntéseket. Egy április végi intézkedési terv szerint például tízszázalékkal csökkentik a vezetői pozíciók számát az állami vállalatoknál, és a 106 cég közül 29-et megszüntetnek. A felszámolásokkal 80 vezetői állás és 450 igazgatótanácsi hely szűnik meg, ami évente 16 millió eurós megtakarítást jelent. A kormány az év elején egy 50 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el. Ennek célja, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány 2013-ra a 3 százalékos uniós határ alá csökkenjen. Tavaly 11,2 százalék volt a deficit. Időközben további megszorításokat vezettek be, így például csökkentik a közszolgálati dolgozók fizetését, jövőre pedig nem emelik a nyugdíjakat.

 

Az idei első negyedévben rekord nagyságúra, 20,5 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Spanyolországban. A helyzeten átfogó munkaerőpiaci reformmal igyekszik javítani a kormány, egyebek mellett csökkentik a határozatlan idejű szerződéssel dolgozók leépítésének világviszonylatban kirívóan magas költségét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés