CoolPolitika.hu

Kölcsönös kiutasítások Teheránból és Londonból

2009  //  Jún  //  24  //  MTI

Kölcsönös kiutasítások Teheránból és LondonbólKiutasítottak két-két brit, illetve iráni diplomatát Teheránból és Londonból - közölte kedden a brit kormányfő.

Gordon Brown a londoni parlament alsóházában személyesen jelentette be, hogy az iráni kormány előző nap két brit diplomatát szólított fel távozásra. Erre válaszul Londonban a külügyminisztériumba kérették az iráni nagykövetet, és közölték vele, hogy két iráni diplomatát kiutasítanak Nagy-Britanniából. Brown szerint a brit diplomatákat "teljesen alaptalan vádakra" hivatkozva utasították ki Teheránból.

 

A BBC közölte, hogy az iráni hatóságok az ilyen esetekben általánosan használt diplomáciai szófordulattal - a feladatkörrel összeegyeztethetetlen tevékenységgel - indokolták a kiutasításokat, amelyekre London kedden bejelentette a válaszlépést. A brit külügyminisztérium nem fedte fel a Teheránból kiutasított brit diplomaták kilétét, csak annyit közölt, hogy ténylegesen diplomáciai tevékenységet ellátókról és nem segédszemélyzetről van szó, de a brit nagykövet nincs a távozásra felszólítottak között.

 

A teheráni brit nagykövetségen eddig 22 diplomata dolgozott. A brit külügyminisztérium a vitatott eredményű elnökválasztás nyomán kirobbant zavargások miatt már a hét elején elrendelte, hogy a teheráni nagykövetség alkalmazottainak családtagjai térjenek haza. A tárca egyben hivatalos figyelmeztetést is kiadott, arra intve a brit állampolgárokat, hogy az elengedhetetlenül szükséges eseteket kivéve egyelőre ne utazzanak Iránba.

 

Az iráni hatóságok a hétvégén kiutasították a BBC teheráni irodájának egyik tudósítóját, Jon Leyne-t is.      London és Teherán viszonya meglehetősen feszültté vált az elmúlt napokban, különösen azóta, hogy Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője a teheráni egyetemen múlt pénteken elmondott beszédében Nagy-Britanniát nevezte az összes külföldi hatalom közül a "legalattomosabbnak".

 

A két ország között már vasárnap volt egy diplomáciai ütésváltás, miután Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter kijelentette, hogy még a választások előtt számos brit állampolgár, köztük titkosszolgálati ügynökök utaztak Iránba, és Nagy-Britannia "összeesküvést szőtt" az iráni elnökválasztás "szabotálására".    David Miliband brit külügyminiszter ezt még aznap határozottan visszautasította, és közölte: elítéli az erőszak folytatódó alkalmazását azokkal szemben, akik a véleménykifejtés szabadságához fűződő jogukkal akarnak élni.

 

Hozzájárult a viszony éleződéséhez, hogy - ugyancsak a hétvégén - két vezető brit stratégiai kutatóműhely Londonban kiadott közös elemzésében, részletes számszaki levezetéssel megállapította: a statisztikai adatok vizsgálata alapján "súlyosan kétségbe vonható" Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő győzelme a legutóbbi választásokon.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés