CoolPolitika.hu

Kivégzik a melaminos gyártót

2009  //  Jan  //  22  //  coolpolitika

Kivégzik a melaminos gyártótHalálra ítélték csütörtökön Kínában a melaminnal szennyezett adalékot gyártó férfit, illetve egy másikat, aki az adalékkal hamisított fehérjeport eladta tejipari cégeknek.

A Sicsiacsuangi bíróság indoklása szerint a gyártót, Csang Jü-csünt a közbiztonság veszélyeztetése miatt ítélték halálra. Csang mintegy hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport készített a gyenge minőségű (vizezett) tej feljavítására.

Keng Csin-ping szintén halálbüntetést kapott, amiért a hamisított fehérjeport eladta a tejipari vállalatoknak. Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Csang Jan-csang, aki közbenső értékesítő volt a gyártó és a terjesztő között.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kína-szerte hat csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek betegedett meg.

A melaminbotrányban leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetője és további 17 elkövető ellen december végén indult büntetőperben helyi idő szerint csütörtök délután kezdődött meg az ítélethirdetés.

A kínai bírósági gyakorlat szerint hamisított, vagy gyenge minőségű élelmiszerek gyártásáért és forgalmazásáért legfeljebb 10 év szabadságvesztést szoktak kiszabni. Az ázsiai ország tejiparának egészét megrázó bűnügy rendkívüli súlya miatt a per többi vádlottja is súlyosabb ítéletre számíthat.
 

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés