CoolPolitika.hu

Kitiltották a cseh pénzügyminiszter helyettesét

2010  //  Nov  //  14  //  MTI

Kitiltották a cseh pénzügyminiszter helyettesétKitiltották hivatalából a cseh pénzügyminiszter helyettesét, miután az Egyesült Államok volt prágai nagykövete egy pénteki lapinterjúban azzal vádolta meg, hogy még védelmi miniszterhelyettesként csúszópénzt követelt az amerikaiaktól egy katonai üzlet kapcsán.

-Nem tartom elfogadhatónak, hogy (Martin) Barták úr a minisztériumban dolgozzon, amíg ezt a súlyos vádat nem vizsgálják ki - közölte Petr Necas cseh miniszterelnök rendkívüli pénteki sajtóértekezletén.    Barták a botrány kirobbanása után állítólag azonnal "fizetés nélküli szabadságot" vett ki, s közölte: a vádat visszautasítja, hazugnak tartja, s biztos abban, hogy a vizsgálat neki ad igazat. Necas újságíróknak viszont azt mondta: Barták csak azután kért szabadságot, hogy ő és a pénzügyminiszter közbeléptek. -Az ügyet alaposan ki kell vizsgálni, mert megronthatja a Cseh Köztársaság és az Egyesült Államok kapcsolatát - szögezte le a miniszterelnök. Necas ugyanakkor politikailag is elhatárolódott Bartáktól: Bartákot nem a Polgári Demokratikus Párt (ODS) jelölte a miniszter-helyettesi tisztségbe, ezért a kormányban nem az ODS képviselője.

 

William Cabaniss, az USA volt prágai nagykövete, aki jelenleg a Tatra autógyár felügyelő-tanácsának elnöke, a Mladá Fronta Dnes című lapban pénteken megjelent interjújában állította: Barták, még mint a védelmi miniszter helyettese 2008 februárjában több millió dollárt kért tőle annak bebiztosítására, hogy a Tatra gyárnak már ne legyenek problémái az állami megrendelésekkel. A nagymúltú, neves cseh Tatra tehergépkocsi gyár ma amerikai tulajdonban van. Cabannis állításait a lapnak Duncan Sellars, a Tatra felügyelő-tanácsának egy másik tagja is megerősítette.  -Jogi lépéseket fontolgatok, hogy minél hatékonyabban meg tudjam védeni magam a rágalmak előtt - nyilatkozta újságíróknak a hivatalából kitiltott pénzügyminiszter-helyettes.

 

Martin Bartákot, mint védelmi miniszter-helyettest a cseh sajtó már korábban is több ízben megtámadta, azt állítva, hogy több hatalmas értékű állami megrendelés is gyanús körülmények között jött létre. A nem teljesen tisztának minősített múltbeli üzletek között szerepelt a Tatra teherkocsik, a Pandur harckocsik valamint a Casa szállítórepülőgépek beszerzése is. Konkrét bizonyítékokkal arra, hogy bármelyik beszerzést is korrupció kísérte volna, azonban eddig még senki nem állt elő.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés