CoolPolitika.hu

Kitérően válaszolt Tőkés levelére

2012  //  Júl  //  11  //  MTI

Kitérően válaszolt Tőkés leveléreDaniel pártriárkának, a román ortodox egyházfőnek a hivatala azt tanácsolja Tőkés László európai parlamenti képviselőnek, forduljon közvetlenül a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökséghez azokban az ingatlan-ügyekben, amelyek foglalkoztatják - derült ki a patriarkátus keddi közleményéből.

A román ortodox egyházfő hivatala arra a levélre reagált, amelyben Tőkés együttműködést javasolt Dániel pátriárkának a romániai egyházak és etnikumok közötti feszültség megelőzése érdekében. Az EP-képviselő szerint a hibás ingatlanügyi döntések feszültséget gerjeszthetnek a román és magyar egyházak hívei között. A volt református püspök levelében a Román Nemzeti Bank korábbi sepsiszentgyörgyi székháza esetére hívta fel a pátriárka figyelmét, amelyet 2005-ben juttatott az ortodox egyháznak a leköszönő Nastase-kormány és amelyet a közelmúltban veszített el immár jogerősen a telekkönyvezett tulajdonáért pereskedő Kovászna megyei önkormányzat. Tőkés László levelében rámutatott, az államhatalom egy tömbmagyar településen ezáltal újabb nagy értékű ingatlant juttat a román ortodox egyháznak, miközben a magyar történelmi egyházak immáron több mint két évtizede a saját ingatlanaik visszaszerzését sem tudják elérni. Tőkés példaként említette a szintén sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének ügyét, amelynek tulajdonjogát a román hatóságok továbbra is elvitatják a református egyháztól, sőt az épületet visszaszolgáltató bizottság tagjait "börtönbe akarják csukatni" tettükért.

 

A patriarkátus úgy véli: a közvetlen kapcsolatfelvétel alkalmat biztosítana Tőkésnek arra, hogy megismerje azokat a mindennapos nehézségeket, amelyek a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökség szolgálattételét hátráltatják. "A román ortodox egyház sosem vitatta el más felekezetek jogát ingatlantulajdonuk visszaszerzéséhez, ellenkezőleg: támogatja azt a Romániai Vallási Felekezetek Konzultatív Tanácsában" - szögezi le a közlemény. A patriarkátus szerint a román ortodox egyház autonómiája nem teszi lehetővé beavatkozását a püspökségek közigazgatási ügyeibe, ezért a Hargita és Kovászna megyei püspökség élén 18 éve szolgáló Ioan címzetes érsekkel való kapcsolatfelvételt ajánlja az EP képviselő figyelmébe.

 

"Nem beszélhetünk a Hargita és Kovászna megyei román ortodox egyházzal való kivételezésről, olyan körülmények között, amikor a püspökség nem kapta még vissza az 1948-ig tulajdonában lévő ingatlanjait, beleértve több mint ezer hektár erdőt és szántóföldet. Egy személyes kapcsolatfelvétel során Tőkés László meggyőződhetne arról is, mekkora kockázatot jelent a felekezeti és etnikumközi békére nézve a politikum beavatkozása" - olvasható az ortodox patriarkátus közleményében.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés