CoolPolitika.hu

Kitelepítések várhatók a Három Szoros vízerőmű miatt

2010  //  Jan  //  22  //  MTI

Kitelepítések várhatók a Három Szoros vízerőmű miattKörnyezetvédelmi okokból további legalább 300 ezer ember átköltöztetésére lesz szükség a Kína leghosszabb folyóján, a Jangcén megépített Három Szoros vízerőmű szomszédságából - hangzott el a közép-kínai Csungking (Chongqing) törvényhozásának most folyó ülésszakán.

Korábban már 1 millió 300 ezer ember áttelepítéséről döntöttek a világ legnagyobb vízerőmű-beruházásával összefüggésben, s a beszámoló szerint a letelepítés "első fázisát alapvetően" teljesítették. Ennek pontos jelentését nem részletezik. A China Daily című lap információja szerint még 300 ezer emberre vár hasonló sors, amint a már beadott tervekre megszületik a központi jóváhagyás. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a víztározó környékén olyan gyűrűt teremtsenek, amely csökkenti, illetve kizárja a szennyező anyagok talajba, valamint vízbe jutását, beleértve a közelben élők szennyezését.

 

Ezenkívül további indok még a kitelepítésekre, hogy az ott élők különböző természeti veszélyeknek vannak kitéve, köztük földcsuszamlásoknak, amelyeket a duzzasztógát működése vált ki, amikor naponta 145 és 175 méter közötti szinten mozgatja a vizet. Az új helyzetben ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy egyes területeken hirtelen radikálisan megnőtt a népsűrűség. Így például egy 2009-es felmérés szerint a környéken van, ahol 338 ember jut egy négyzetkilométerre, ami több mint kétszerese az országos átlagnak. Egy másik felmérés szerint 2007-ben több mint 9 ezer potenciálisan veszélyeztetett pontot találtak a körzetben, köztük közel négyezer 2003 után keletkezett a víztározó működése és a heves esőzések miatt.

 

2008 óta ezeken kívül Csungking térségében 243 - a talaj vagy a földrajzi viszonyok változását előidéző - rendkívül veszélyes helyzet keletkezett. A beruházás jövőjével kapcsolatos, tíz évre szóló előterjesztés már a kormány asztalán van, és nagy valószínűséggel hamarosan elfogadják - mondta Hu Csia-haj (Hu Jiahai), a helyi népi gyűlés alelnöke. A Három Szoros vízerőmű a kínai kormány terve szerint az olcsó energiatermelést és az árvizek megelőzését szolgálja. 1992-ben kezdték meg az építését, a duzzasztómű 2006-ban készült el. 2008 októberének végén helyezték üzembe 26 darab - egyenként 700 megawattos - generátorát. Az erőműnek összesen 32 fő generátora van, de csak 2011 körül fognak teljes kapacitással működni.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés