CoolPolitika.hu

Kiszélesítik Chávez hatalmi jogkörét

2010  //  Dec  //  16  //  MTI

Kiszélesítik Chávez hatalmi jogkörétA venezuelai parlament kedden első olvasatban megszavazta azt a törvényt, amely szélesebb jogkörökkel ruházza fel Hugo Chávez államfőt, s lehetővé teszi, hogy törvényerejű rendeletekkel kormányozzon egy évig.

A végszavazást várhatóan még e héten megtartja a caracasi törvényhozás. Chávez azért kért maga számára egy évre rendkívüli jogköröket, hogy meg tudjon birkózni a hatalmas árvizek okozta károk felszámolásával, a Dél-Amerika legnagyobb olajtermelő országát sújtó természeti csapás okozta rendkívüli helyzettel. Az áradások eddig negyven ember halálát okozták, s legalább 140 ezer embert tettek hajléktalanná. Venezuelában egy évtizede nem voltak ilyen hatalmas esőzések.

 

A venezuelai ellenzék elítélte az államfő törekvéseit, s azzal vádolta Chávezt, hogy diktátorként viselkedik.    Chávez eddig 11 éve tartó elnöksége alatt háromszor már megkapta a lehetőséget a rendeletekkel való kormányzásra. A legutóbbi alkalommal (2007-ben) például egyes, magántulajdonban lévő olajmezők kisajátítására, új adók bevezetésére és a távközlési, energetikai vállalatok államosítására használta fel kibővített hatalmát.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés