CoolPolitika.hu

Kiszabadult a három helikopterpilóta

2011  //  Jún  //  08  //  MTI

Kiszabadult a három helikopterpilótaVisszanyerte szabadságát Szudánban az a három bolgár helikopterpilóta, akiket csaknem öt hónapja hurcoltak el fegyveresek az afrikai ország harcok sújtotta nyugati részén, Dárfúr tartományban - közölte a bolgár külügyminisztérium.

A három férfi egy olyan cég helikopterén szolgált, amely az ENSZ Világélelmezési alapjának (WFP) segélyszállítmányait fuvarozza. Január 13-án hurcolta őket magával egy csapat fegyveres Dárfúr nyugati részén, Umm Salaja város leszállópályájáról. A WFP közölte, nem fizettek váltságdíjat a túszokért, akik a bolgár külügyminisztérium közlése szerint épen és egészségesen szabadultak ki a 145 napos fogságból, és kedden térnek haza Kartúmon keresztül Bulgáriába. Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter köszönetet mondott a szudáni kormánynak, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és "másoknak, akik segítettek" abban, hogy a pilóták kiszabaduljanak.

 

A szudáni rendőrség hírek szerint megpróbálta kiszabadítani a három bolgárt, de az akció kudarcba fulladt, miután a túszszabadító egységet szállító autó balesetet szenvedett, és egy rendőr súlyosan megsérült. Szudánban tavaly novemberben elrabolták a WFP három másik - orosz - pilótáját, de ők hamar kiszabadultak. Az északkelet-afrikai országban az utóbbi két évben különösen gyakoriak az emberrablások, az akciók mögött feltehetően helyi törzsek állnak, akik a váltságdíjból akarják növelni bevételeiket.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés