CoolPolitika.hu

Kisebb uniós költségvetés

2011  //  Júl  //  27  //  MTI

Kisebb uniós költségvetésAz Európai Bizottság javaslatához képest kevésbé emelné meg jövőre az Európai Unió költségvetését a tagállamok kormányait képviselő tanács.

Míg a végrehajtó szerv 132,7 milliárd euróra tett javaslatot, a tagállamok a lengyel elnökség hétfői bejelentése szerint csupán 129 milliárdra emelnék az idei 126,5 milliárdos plafont. Az összes kiadás így az uniós bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 0,98 százalékát érné el. A növekedés megfelel az infláció éves mértékének, tehát gyakorlatilag a kiadások idei szinten történő befagyasztását jelentené. A csak feltételesen jövőre folyósítandó, de előirányzott kifizetéseket is magában foglaló bővebb büdzsé, a kötelezettségvállalások szintjén a tagállamok 146,2 milliárd eurót javasolnak, szemben a bizottság 147,4 milliárdos javaslatával szemben.

 

A jövő évi büdzséről még az Európai Parlamenttel is meg kell állapodni. Az uniós intézményrendszerben változásokat hozó Lisszaboni Szerződéssel hatályba lépett új szabályok értelmében a költségvetés egyetlen szavazással is jóváhagyható az ősz folyamán. A tanács azt is jelezte, hogy a javaslathoz képest legjelentősebb mértékben önnön kiadásait kívánja megkurtítani: az ideihez képest 5,5 százalékos csökkenést szeretne elérni. Emellett azonban levágtak a bizottság javaslatából a felzárkóztatási (kohéziós) kiadásoknál, az agrárbüdzsénél és az uniós ügynökségek jelentős részének kiadásainál is.

 

A témáról kiadott brüsszeli közleményből az is kiderül, hogy a tagállamok nincsenek teljes összhangban. Hat tagország (Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia, Svédország és Nagy-Britannia), többségükben úgynevezett nettó befizetők, a végül elfogadott közös pozíciós tervezet ellen voksoltak.    A tanácsi javaslat is igazolja, hogy az uniós intézmények és tagországok között már folyik a pozíciókeresés a 2014-2020 közötti, hosszú távú költségvetés kidolgozásához. Az éves büdzsék körüli viták mostantól arról is szólnak, hogy a döntéshozatali folyamat egyes résztvevői minél jobb alkuhelyzetet alakítsanak ki a maguk számára. Az EU legkésőbb jövőre szeretne megállapodni a hétéves költségvetésről is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés