CoolPolitika.hu

Nem kötnek kompromisszumot az orosz ortodoxok

2009  //  Jan  //  28  //  coolpolitika

Nem kötnek kompromisszumot az orosz ortodoxokKirill eddigi szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választotta meg Moszkva és egész Oroszország 16. pátriárkájává az egyházi és világi küldöttekből összeállított zsinat kedden az egyház főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus-templomban.

(Kirill metropolita lett az orosz pravoszláv egyház feje Fotó: lenta.ru)


Az új egyházfőt, aki II. Alekszij decemberben bekövetkezett halála után átmenetileg vezette az egyházat, február 1-jén iktatják be tisztségébe.

Kirill 508, a másik jelölt, Kliment metropolita 169 szavazatot kapott.

A zsinat első plenáris ülése kedden, moszkvai idő szerint délben kezdődött meg szigorú biztonsági intézkedések közepette.

A zsinat a főpapi gyűlés által választott három jelölt közül kettőre szavazott: a főpapoktól Kirill metropolita 93, Kliment 32 és Filaret 16 szavazatot kapott, de az utóbbi később elállt a jelöléstől. Egy főpap javasolta, hogy kockavetéssel döntsenek a jelöltek között, de a küldöttek, eleget téve a Szent Szinódus indítványának, titkos szavazást tartottak.

A zsinaton Kirill egyebek között kijelentette, hogy az orosz ortodox egyház nem köt kompromisszumokat más keresztény vallásokkal a hit kérdéseiben, és szót emelt Az ortodox hit alapjai elnevezésű tantárgy kötelező iskolai bevezetése mellett. Az egyház által javasolt tantárgy bevezetésének kérdéséről évek óta szenvedélyes vita folyik Oroszországban.

Közvetlenül a templom előtt több száz, a közlekedés elől lezárt környéken számos, kisebb csoportokba összeverődött hívő imádkozott egész nap.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés