CoolPolitika.hu

Királynő lehet Camillából

2010  //  Nov  //  22  //  MTI

Királynő lehet CamillábólKároly herceg, brit trónörökös első ízben utalt rá egy interjúban, hogy felesége, Camilla királynői címet kaphat, ha ő király lesz.

Károly az NBC amerikai hírtelevíziónak adott interjúban nyilatkozott erről. A riporter arról kérdezte, hogy trónra lépése esetén Camilla királynő lesz-e. "Majd meglátjuk. Nem kizárt" - válaszolta kis hezitálás után a trónörökös.    Az angol monarchikus szokásjog szerint a mindenkori király feleségének nem hercegnői, hanem a Queen (királynő) rang és a felség megszólítás jár, jóllehet fordítva ez nem érvényes, vagyis a királynő férje mindig hercegi rangot visel, kötelező megszólítása pedig királyi fenség. Károly és Camilla öt évvel ezelőtti házassága után azonban olyan hivatalos nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy Camilla, Cornwall hercegnője nem tartana igényt a királynői címre, inkább hercegnő maradna.

 

A kettő között csupán jelentésbeli különbség van, hiszen egyik cím sem jár alkotmányos jogokkal. Közvélemény-kutatások azonban arról tanúskodnak, hogy a britek nem vennék jónéven, ha Camillát, Károly második feleségét - akit Diana halála után nyolc évvel vett feleségül a trónörökös - felségnek kéne szólítani. Sokan ugyanis úgy tartják, hogy Károly és a gépkocsibalesetben szörnyethalt Diana házassága Camilla miatt ment tönkre.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés