CoolPolitika.hu

Kínába látogatott a diktátor fia

2011  //  Máj  //  21  //  MTI

Kínába látogatott a diktátor fia Kínába utazott pénteken Kim Dzsong Un, az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Il legkisebb fia és hatalmának várható örököse.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint az észak-koreai vezető fiának különvonata Tumen kínai városnál haladt át a határon péntek reggel. A legifjabb Kimnek ez az első önálló külföldi útja, korábban csak apjával együtt hagyta el Észak-Koreát. A Yonhap úgy tudja, hogy Kim Dzsong Un Csangcsun (Changchun), Csilin (Jilin) és Tumen városokba látogat, és Csangcsunban feltehetően találkozik Hszi-Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnökkel.

 

A 27 éves Kim Dzsong Un gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára egészen szeptember végéig, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli gyűlésén. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, s a központi katonai bizottság alelnöke lett. Szeptember 30-án pedig a KCNA állami hírügynökség első alkalommal tett közzé fényképet a leendő vezetőről.

 

Megfigyelők szerint a tavaly szeptemberben Kim Dzsong Il betegsége miatt siettetett örökösödési folyamat az elmúlt hónapokban vélhetően lelassult, miután a „kedves vezér” állapota szemmel láthatólag javult. A 69 éves Kim Dzsong Il apja, a rendszeralapító Kim Ir Szen 1994-ben bekövetkezett halála után kerül hatalomra. A dél-koreai országegyesítési miniszter nem kívánta kommentálni a látogatásról szóló hírt, mondván, hogy ez Észak-Korea és Kína belügye. Elemzők szerint a pénteki látogatás arról tanúskodik, hogy Peking jóváhagyta a phenjani „örökösödési folyamatot”.

 

Jang Mu Dzsin dél-koreai egyetemi tanár, Észak-Korea-szakértő szerint „a Kínában, Észak-Korea legfőbb támogatójánál tett látogatás hozzájárul Észak-Korea stabilizálásához, valamint az apa és fiú közötti örökösödési folyamat megszilárdításához”. „Ez Kína számára is hasznos lesz, mert megerősítheti – egyebek közt gazdasági téren - növekvő befolyását Észak-Koreában.”

 

A válsággal küszködő gazdaságú észak-koreai szomszédra gyakorolt kínai befolyás azután nőtt meg, hogy Dél-Korea és a nyugati hatalmak beszüntették Phenjan segélyezését, miután az észak-koreai vezetés otthagyta az atomfegyver-mentesítéséről szóló tárgyalásokat. Tavaly a kínai vámhivatal adatai szerint a Kína és Észak-Korea közötti kereskedelmi forgalom 3,5 milliárd dollárt tett ki, ami 29,6 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évihez képest.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés