CoolPolitika.hu

Kínába érkezett Putyin

2009  //  Okt  //  13  //  MTI

Kínába érkezett PutyinHáromnapos hivatalos látogatásra Kínába érkezett hétfőn Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

Putyin első alkalommal tesz látogatást a volt riválisból stratégiai partnerré előlépett Kínában azóta, hogy tavaly májusban miniszterelnökké nevezték ki. Útjának célja, hogy megpróbálja tovább erősíteni a politikai, katonai és energetikai szálakat a két ország között. Emellett részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet miniszterelnöki értekezletén, amelyet szerdán tartanak Pekingben. Putyin kedden tárgyal Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel, szerdán pedig Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfővel és Vu Pang-kuo (Wu Bangguo) parlamenti elnökkel.

 

Mintegy száz üzletemberből álló delegáció kísérte el az orosz kormányfőt Kínába. A várakozások szerint több mint húsz kétoldalú megállapodást írnak alá 5,5 milliárd dollár értékben. A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap értesülései szerint az orosz és a kínai fejlesztési bank 500 millió dolláros hitelegyezményt köt. A China Daily kínai napilap úgy tudja, hogy a Gazprom orosz energetikai konszern és a kínai állami olajvállalat (CNPC) megállapodást ír alá orosz földgáz kínai exportjáról. Megköthetik a megállapodást arról is, hogy az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) városban kőolajfinomítót építenek, ami 400 millió dolláros beruházást jelentene.

 

A készpénz hiánya miatt gúzsba kötött orosz energetikai vállalatoknak nagy szükségük van a kínai tőkére, Pekingnek pedig jól jön az a lehetőség, hogy tovább diverzifikálhatja energiaforrásait. Az átfogó gazdaság válság és a változó piaci körülmények még nagyobb együttműködésre ösztönöznek, mivel az alacsonyabb európai kereslet miatt Oroszországnak újabb vevőket kell találnia olaj- és földgázkészletének értékesítésére.    A Sanghaji Együttműködési Szervezet szerdai találkozója lehetőséget ad arra is, hogy Putyin megbeszélést folytasson Karim Maszimov kazah és Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnökkel, valamint Mohamed Reza Rahimi iráni alelnökkel. Az Oroszországot, Kínát és a négy volt szovjet közép-ázsiai köztársaságot tömörítő szervezetben India, Pakisztán, Irán, Afganisztán és Mongólia megfigyelőként vesz rész.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés