CoolPolitika.hu

Kína tovább szigorít

2012  //  Jún  //  20  //  MTI

Kína tovább szigorítKína a ritkaföldfém-ipar szabályozásának további szigorítását ígéri a környezet védelme érdekében, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival összhangban - hangoztatja a kínai kormány szerdán kiadott fehér könyvében.

Kína a világ legnagyobb ritkaföldfém termelőjeként a jövőben is törekedni fog a globális piac ellátására, a WTO szabályai szerint - állapítja meg a dokumentum, amely az első a maga nemében, és három hónappal azután adták ki, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán "megtámadta" Kínát a ritkaföldfémek exportkorlátozása miatt. A kormány a terjedelmes fehér könyvben megerősíti szándékát a bányászat, a kitermelés és az export szabályozásának érvényesítésére és a törvénysértések elleni fellépésre. Kína egyenlő elbánásban részesíti a bel- és a külföldi vállalatokat, központilag nem szól bele az árképzésbe, azt a piacra bízza - hangoztatta Gao Jün-hu (Gao Yunhu), a ritkaföldfémek Ipari és Információtechnológiai Minisztériumhoz tartozó irodájának vezetője a fehér könyv nyilvánosságra hozatala alkalmából.

 

Gao védelmébe vette a termelés és az export visszafogását is, s ezeket a környezetet védő intézkedésekként írta le, mint amelyek "a természet felelőtlen kizsákmányolását" hivatottak megállítani. Kína ellenzi a ritkaföldfém-kérdés átpolitizálását, s maga sosem használta fel az iparágat politikai, vagy gazdasági haszon elérése céljából - tette hozzá Szu Po (Su Bo) miniszterhelyettes. Az export visszafogása ellenére Kína kínálata tavaly bőven fedezte a nemzetközi keresletet. 2011-ben a megszabott exportkvótát 30.200 tonnában határozták meg, míg a tényleges kivitel mindössze 18.600 tonna volt. A WTO lehetővé teszi tagjai számára, hogy intézkedéseket hozzanak környezetük védelmében, és exportjuk visszafogására is módot ad, amennyiben azzal párhuzamosan e lépések a hazai termelés és fogyasztás csökkentésére is irányulnak.

 

A fehér könyv szerzői arra hívják fel a ritkaföldfémekben gazdag országokat, hogy fokozzák kitermelésüket és növeljék exportjukat, hogy bővüljön a világpiacon a kínálat. A ritkaföldfémek 17 elemből (például az ittrium, lantán, neodímium, szamárium) álló csoportja nélkülözhetetlen egy sor fontos csúcstechnológiát képviselő termék, így például mobiltelefonok, számítógépek, szélturbinák, elektromos autók, vagy fegyverek gyártásához. A világpiacon az elmúlt években a szükségletek 90 százalékát fedezték Kínából, miközben az ország a Föld becsült tartalékainak mindössze 23 százalékával rendelkezik. A ritkaföldfém-bányászat költséges és rendkívül környezetkárosító, ami azt is jelenti, hogy a károk helyreállítása tetemes összegeket emészt fel. Szakemberek szerint egyrészt éppen ez az, ami más országokat visszatart a bányászattól, másrészt az, hogy a kínai exportárak a korábbi rendezetlen belső termelői és piaci viszonyok miatt igen alacsonyak voltak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés