CoolPolitika.hu

Kína nem akar kereskedelmi háborút

2012  //  Okt  //  17  //  MTI

Kína nem akar kereskedelmi háborútKína nem akar kereskedelmi háborút egyik országgal sem, az esteleges vitákat megfelelően fogja kezelni - fogalmaztak a héten a kereskedelmi minisztérium hivatalnokai.

"A kereskedelem nyitottsága minden ország érdekét szolgálja, különösképpen a világgazdasági nehézségek idején. Az ellentétekből egyik ország sem profitál, Kína ezért sem akar kereskedelmi háborúba keveredni egyetlen országgal sem" - nyilatkozta kedden Brüsszelben Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) Kína helyettes kereskedelmi minisztere. Cuj azután mondta ezt, hogy Mexikó kedden a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mechanizmusán belüli vitarendezést kezdeményezett, szerintük ugyanis a kínai állam számos módon segíti ruházati és textilipari vállalatait, ami szembemegy a WTO előírásaival.

 

A mexikói csak a legutóbbi a kereskedelmi viták sorában, amelyek az elmúlt hónapokban igencsak megszaporodtak. Október elején például a Huawei és a ZTE telekommunikációs berendezésgyártókat az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította, a Huaweit azóta Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban is vizsgálják. Szeptemberben az Egyesült Államok nyújtott be panaszt Kína ellen, azt állítván: az autógyártók és autóalkatrész-gyártók bújtatott kormányzati támogatásban részesülnek, torzítva ezzel a versenyt. Szintén szeptemberben az Európai Unió (EU) indított dömpingellenes eljárást a kínai napelemgyártókkal szemben. Az utóbbi esetet Cuj keddi nyilatkozatában mint a protekcionizmus tipikus példáját említette, s megjegyezte: a nemzetközi közösség tagjainak együttesen kell harcolniuk a protekcionizmus csábítása ellen, ez Európára is vonatkozik. Korábban - szintén a WTO előtt - az USA, az EU és Japán közösen lépett fel Kínával szemben, azt állítva, hogy az a WTO szabályaival szembemenve korlátozza a ritkaföldfémek exportját, s ezzel arra kényszeríti a külföldi cégeket, hogy a Kínába települjenek.

 

A nemzetközi kereskedelem területén keletkező vitákat Kína "megfelelő módon" fogja kezelni - fogalmazott a kínai kereskedelmi minisztérium szerdai közleményében. Ennek egyik platformja az október elején a kínai külügyminisztérium Nemzetközi Gazdasági Ügyek néven felállított új osztálya lehet. A globális együttműködés koordinálását, a nemzeti érdekek és gazdasági biztonság nemzetközi védelmét is szolgáló osztály létrejöttét  egyebek közt "a politikailag terhelt nemzetközi kereskedelmi viták számának megnövekedésével" is indokolták a hivatalnokok.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés