CoolPolitika.hu

Kína kegyeit kereste az ír kormányf

2012  //  Már  //  28  //  MTI

Kína kegyeit kereste az ír kormányfKína talán már a jövő év elején megnyithatja piacát az ír marhahús előtt, míg Írország vízumkedvezményekkel igyekszik vonzóbbá válni a kínai turisták számára.

Enda Kenny ír kormányfő pekingi tárgyalásain Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnökkel folytatott pekingi megbeszélésein elérte, hogy Kína hamarosan Írországba küldi húsipari ellenőreit, akik a hús minőségét, feldolgozásának körülményeit fogják a helyszínen vizsgálni. Az eredmények függvényében kiadott engedélyek kiváló lehetőséget teremtenének a szigetország 60 ezer marhatartója és a rájuk épülő iparág számára - vélik Dublinban. Írország az északi félteke legnagyobb nettó marhahús exportőre. Hszi megjegyezte, hogy a kínai-ír kapcsolatok a kínai-európai viszony fejlesztésének motorjaként működhetnek, s kifejezte reményét, hogy a két ország a jövőben is egymás alapvető érdekeit tiszteletben tartva építi tovább kapcsolatait.

 

Ami a kínai állampolgároknak szóló új vízumrendelkezéseket illeti, Kenny Pekingben ígéretet tett arra, hogy négy évvel meghosszabbítják vízummentségi programjukat, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságba beutazási engedélyt kapottaknak nem kell külön írországi vízumért is folyamodniuk. Ezen kívül a jövőben rövid tartózkodásra jogosító vízumok kiadását is megkezdik egyéni utazók számára. A múltban a kínai turisták (évente mintegy tízezren) csoportos utakon látogattak az országba. Az alelnökkel folytatott tárgyalásokat megelőzően 400 kínai üzletember előtt Kenny arról beszélt, hogy - hála az exportnak - az ír gazdaság ismét növekedésnek indult, az államháztartás helyzete stabilizálódott, a kivitel értéke rekord nagyságot ért el, a külföldi működőtőke áramlik az országba. "Az üzleti világ tudja, hogy Írország talpra állása jól halad" - hangoztatta a kormányfő.

 

"Gazdaságilag és politikailag soha nem volt jobb lehetősége az ír kormánynak arra, hogy kínai partnerével együtt tovább építse ezt a kapcsolatot" - húzta alá Kenny, azzal, hogy országa olyan "csomagot" kínál a tudással, a kedvező adózási körülményekkel és a technológiai színvonallal, amelyhez nehéz hasonlót találni a világon.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés