CoolPolitika.hu

Kína is egy szabadkereskedelmi övezet szervezésébe kezdett

2012  //  Nov  //  07  //  MTI

Kína is egy szabadkereskedelmi övezet szervezésébe kezdettKína egy 16 országot összefogó kelet-ázsiai szabadkereskedelmi blokk létrehozását tervezi, egyensúlyozandó az Egyesült Államok hasonló kezdeményezését, amelyben Kínának nem szántak szerepet - szellőztette meg a hírt a South China Morning Post című hongkongi napilap szerdán.

Az Átfogó Térségi Gazdasági Partnerségnek (RCEP) tagja lenne a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tíz tagországa, továbbá Kína, India, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland. A szerveződés megalakításának bejelentésére az ASEAN novemberi kambodzsai csúcstalálkozóján lehet számítani. A cél, hogy 2015-re a régióban felgyorsuljon és könnyebbé váljon a kereskedés.

 

A keret-megállapodást a szóban forgó országok már ismerik, az ASEAN pedig már meghívót küldött a többi hat államnak. Dél-koreai források szerint Kína eredetileg az ASEAN-tagok mellé magán kívül két országot - Japánt és Dél-Koreát - szerette volna meghívni, de az amerikai kezdeményezés a Transz-Csendes-óceáni Partnerségre (TPP), a kör bővítésére késztette. Az Obama kormányzat az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tavalyi hawaii csúcstalálkozóján nyomatékosította tervét a TPP megalakítására, de ott is egyértelművé vált, hogy ebbe Kínát nem szándékoznak meghívni. A hongkongi lapban megszólaló szakértők számára nem egyértelmű a kezdeményezések fogadtatása és végső sikere, különösen, hogy a két párhuzamos szervezés mögött kisejlik a két nagyhatalomnak a térségi befolyás növelésének szándékából eredő konfliktusa.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés