CoolPolitika.hu

Kína a szövetségek erősödésétől tart

2012  //  Jún  //  28  //  MTI

Kína a szövetségek erősödésétől tartPeking szerint a regionális béke és stabilitás ellen hat, hogy a katonai szövetségeket tengeri hadgyakorlatokkal erősítik meg - derült ki a kínai védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatóján.

Keng Jan-seng (Geng Yansheng) az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea közelmúltbeli közös hadgyakorlataira utalt. Megerősítette országa álláspontját, miszerint ezek a cselekmények nincsenek összhangban a mai idők "békét, fejlődést és az együttműködést előtérbe helyező", követendő irányával. A szóvivő - aki havonta egyszer tart sajtóértekezletet - a tengeri területi vitákra vonatkozó kérdésre adott válaszában azt hangoztatta, hogy a hadsereg teljesíti kötelességét, ami az ország szuverenitásának és területi integritásának védelméből rá hárul.

 

Azt is bejelentette, hogy a Vietnám által is magáénak vallott dél-kínai-tengeri Hszisa (Xisha)-szigetek (közismertebb nevén Paracel-szigetek) közigazgatási központjában, a közelmúltban városi rangot kapott Szansában (Sansha) fontolóra vették egy helyi katonai parancsnokság létrehozását. A helyi közigazgatási központot Junghszing (Yongxing) szigetén alakítják ki. A szóvivő külön is szólt az ugyancsak vitatott hovatartozású Nansa (Nansha)- más néven Spratly-szigeteknél végzett vietnámi légi járőrözésről, s kifejezte országa határozott tiltakozását mindenféle "katonai provokáció" ellen. Egyben megismételte a pekingi álláspontot, miszerint a szigetek feletti szuverenitás vitathatatlanul Kínát illeti. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hung Lej (Hong Lei) ugyancsak csütörtökön egy kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy Kína reméli, fokozhatja együttműködését az Egyesült Államokkal az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

 

Washingtonban szerdán jelentették be, hogy a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) közeljövőbeni kambodzsai fórumán Hillary Clinton egyfajta együttműködési programtervezet terjeszt majd elő Kína számára. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint a két ország humanitárius, katasztrófaelhárítási és vadvédelmi területen készül összefogásra. Hung szerint Kína és az Egyesült Államok az utóbbi években több "hasznos megbeszélést" bonyolított le a térségi együttműködés kérdésében, s megerősítette, Kína reméli, hogy az egymás iránti kölcsönös tisztelet alapján lépésről-lépésre fokozhatják együttműködésüket a régióban.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés