CoolPolitika.hu

Kijev átengedné az Egyesült Államoknak a gázvezetékeket

2009  //  Jan  //  14  //  coolpolitika

Kijev átengedné az Egyesült Államoknak a gázvezetékeketUkrajna kész átengedni az Egyesült Államoknak gázszállítási rendszerét - állítja szerdai számában az Izvesztyija. Az orosz napilap egy frissen nyilvánosságra hozott ukrán-amerikai együttműködési dokumentum alapján jutott erre a következtetésre.

(Fotó: www.president.gov.ua)

 

A stratégiai partnerségről szóló chartát december 19-én írta alá Volodimir Ogrizko ukrán és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A dokumentumból az derül ki, hogy az Egyesült Államok nyújt segítséget az erősen elhasználódott ukrán gázvezetékek korszerűsítésében.

- Oroszországot és az Európai Uniót már régóta aggasztja az ukrajnai gázvezetékek rossz állapota, ezért felújításukba készek lennének befektetni, ám Kijev közülük senkit sem enged azok közelébe - jegyezte meg az Izvesztyija a Korreszpondent szerint.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő eközben teljeséggel megalapozatlannak nevezte a Gazprom vádjait, miszerint az orosz-ukrán gázvitában Kijev magatartására az Egyesült Államok gyakorolt befolyást - jelentette a Korreszpondent.

Az Izvesztyija-cikk hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy Moszkva régóta igyekszik rátenni a kezét a szovjet időkben épített, ám most ukrán tulajdonban lévő gázvezetékekre. Az évről évre ismétlődő gázviták alatt Oroszország már többször felvetette Ukrajnának, hogy hozzanak létre közös konzorciumot a gázszállítási rendszer működtetésére, ám ez elől Kijev rendre elzárkózott. Ugyanezt feltételezi maga Viktor Juscsenko ukrán elnök is, aki keddi kijevi sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva befolyást akar szerezni az Ukrajna tulajdonában lévő gázvezetékek fölött. Másfelől szerinte az sem kizárt, hogy Oroszországnak a gázvita gerjesztésével az a hátsó szándéka, hogy az Európai Uniót meggyőzze - a Nyugat által eddig nem túl perspektivikusnak tartott - Északi Áramlat elnevezésű új gázvezeték megépítésének szükségességéről. A Gazprom által megálmodott Északi Áramlat - Ukrajnát és a balti államokat elkerülve - Szentpétervárról vezetne a tenger alatt Németországig.   

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés