CoolPolitika.hu

Kihalt a világon beszélt tíz ősi nyelv egyike

2010  //  Feb  //  08  //  MTI

Kihalt a világon beszélt tíz ősi nyelv egyikeUtolsó képviselőjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt tíz ősi nyelv egyike, a bo, amely a világ egyik legrégebbi nyelve volt - számolt be a Survival International.

Az őslakos népcsoportok jogaiért küzdő szervezet tájékoztatása szerint a bo nyelvet utolsóként beszélő Boa Sr 85 évesen hunyt el a múlt héten. Az idős nő a mintegy 65 ezer évesre becsült bo törzsi csoport utolsó leszármazottja volt, vele együtt a nyelv is kihalt. A bók annak a nagy andamáni törzsnek a leágazását képezték, amely egykor tíz altörzsből állt. Az andamáni törzsi közösség ma már mindössze 52 lelket számlál, és Boa Sr volt közöttük a legidősebb - közölte a Survival International.

 

Amikor a britek 1858-ban gyarmatosították a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger választóvonalán fekvő szigeteket, a törzs még ötezer főt számlált. Legtöbbjüket azonban lemészárolták vagy behurcolt betegségek végeztek velük. A még életben lévő andamániak tartósan az újdelhi kormány segítségére szorulnak. -Mint a nyelv utolsó képviselője, roppant magányosnak érezte magát, mert saját nyelvén nem volt kivel beszélgetnie. Az asszonynak azonban nagyon jó humorérzéke volt, és mindig mosoly bujkált szája szegletében - mondta az idős asszonyról Anvita Abbi nyelvész.

 

Szülei halála után Boa Sr 30-40 éven át magára maradt az általa beszélt nyelvvel, így kénytelen volt megtanulni a hindi andamáni változatát, hogy képes legyen másokkal kommunikálni. Az asszony túlélte az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprő cunamit, amely az indiai szubkontinenstől ezer kilométerre fekvő szigeteken is sok halálos áldozatot szedett.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés