CoolPolitika.hu

Kihallgatja a rendőrség a volt szlovén kormányfőt

2009  //  Okt  //  17  //  MTI

Kihallgatja a rendőrség a volt szlovén kormányfőtA finn rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy Szlovéniában is kihallgat személyeket, köztük Janez Jansa volt miniszterelnököt a Patria finn hadiipari cég megvesztegetési ügyében.

-Kihallgatásokat folytatunk Szlovéniában, és Jansa az egyike a kihallgatás alatt álló személyeknek - mondta el Markku Ranta-aho, a finn nemzeti nyomozó iroda egyik magas rangú vezetője. Részleteket azonban nem árult el. A volt kormányfő Ljubljanában megerősítette, hogy finn rendőrök meghallgatták őt annak a nyomozásnak a keretében, amely a finn Patria cég szlovéniai fegyverüzlete ügyében indult.

 

-Örömömre szolgált, hogy hivatalosan tisztázhattam bizonyos részleteket - mondta a sajtónak a nyomozókkal való találkozó után. A szlovén kormányfői tisztet 2004-2008 között betöltő Jansa 2006-ban 278 millió eurós szerződést írt alá a Patria finn hadiipari céggel 135 páncélozott szállító harcjármű (PSZH) megvételéről. Ez volt Szlovénia történetének legnagyobb fegyvervásárlása. Néhány héttel a 2008-as szlovéniai parlamenti választások előtt az YLE finn televízió azzal vádolt meg szlovén vezetőket, köztük Jansát, hogy kenőpénzt fogadtak el a Patriától. Jansa cáfolatai ellenére az ügy felborzolta a kedélyeket a választási kampányban, és pártja, a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elvesztette a választásokat.

 

A hatalomra került szociáldemokraták Borut Pahor vezette kormánya bejelentette, hogy tekintettel a gazdasági válságra, a tervezettnél kevesebb harci járművet kíván beszerezni. A finn nemzeti nyomozó iroda 2008 májusában indított nyomozást, hogy kiderítse, fizetett-e kenőpénzt a Patria a szlovéniai üzlet elnyeréséért. A nyomozást 2009 áprilisában a Patria egyik horvátországi szerződésére is kiterjesztették. A szlovén és osztrák hatóságokkal együttműködő finn rendőrség szerint a vizsgálat az idei év végére lezárulhat. A Patria cég 73 százalékban a finn állam tulajdonában van, emellett a részvények 23 százalékát az EADS német-francia-spanyol repülőgépgyártó, űr- és hadiipari cég birtokolja.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés