CoolPolitika.hu

Kifogják a halakat az oroszlánfókák elől

2011  //  Aug  //  20  //  MTI

Kifogják a halakat az oroszlánfókák előlA ritka új-zélandi oroszlánfókák évről évre kevesebb borjat hoznak világra. Új-zélandi kutatók most rájöttek a jelenség okára: a halászok egyszerűen kifogják az állatok orra elől azok táplálékát.

A 3,5 méteresre is megnövő, 400 kilogrammot nyomó új-zélandi oroszlánfókának (Phocarctos hookeri) már csupán tízezer példánya él a természetben, ezzel veszélyeztetettnek számít. A korábbi állomány megcsappanása főként a fókavadászat számlájára írható. A ma élő állatok bő 70 százaléka az Auckland-szigeteken szaporodik, a többi a Campbell-szigeten. Az Auckland-szigeteken 1998 és 2010 között negyven százalékkal esett vissza az éves szaporulat, 3021 születésről 1814-re - ismertették a tendenciát Bruce Robertson, az Otagói Egyetem, és B. Louise Chilvers, az új-zélandi természetvédelmi hivatal kutatói a Mammal Review című szaklapban. A Campbell-szigeten ezzel szemben nem csökkent a születések száma.

 

A kutatás eredményei alapján a tengeri emlősöket két tényező veszélyezteti - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Egyrészt a halászok kifogják táplálékukat, másrészt az oroszlánfókák maguk is a halászok hálóiba keverednek. 1988 és 1993 között ez évente 17-140 állat pusztulását okozta, és ezek csak a dokumentált esetek. A kutatók szerint betegségek, élősködők vagy ragadozók nem okolhatók a folyamatosan csökkenő születésszámért, mivel e területeken nem történt változás. A halászat mellett a turizmus zavaró hatása vagy genetikai hatások merülhetnének fel a jelenség okaként, azonban a két szaporodóhely összehasonlításával egyértelművé vált, hogy az Auckland-szigeteki fogyatkozás a halászat jelentette táplálékkonkurenciára és a halászhálókra vezethető vissza.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés