CoolPolitika.hu

Kifizetődhet a szíriai elnök játszmája

2011  //  Ápr  //  03  //  MTI

Kifizetődhet a szíriai elnök játszmájaBassár el-Aszad szíriai elnöknek több esélye van a hatalom megtartására, mint Egyiptom és Tunézia bukott tekintélyuralmi vezetőinek - feltéve, ha az elnyomás helyett a reformok útját választja. Szerdai beszéde mindazonáltal csak óvatos tapogatózásnak bizonyult: az államfő adós maradt a tüntető tömegek által követelt intézkedések bejelentésével.

A nagy érdeklődéssel várt televíziós beszédben, amelyet többször szakított meg a parlamenti képviselők lelkes tapsa és hozsannázása, jóformán egy szó sem esett bátor vagy bölcs belpolitikai reformokról. Ehelyett Aszad "külföldi összeesküvőket" tett felelőssé az országban kirobbant zavargásokért. A Frankfurter Allgemeine Zeitung közel-keleti tudósítója szerint a beszéd "az önámítás dokumentuma" volt, illetve annak bizonysága, hogy az államfőt csakis egy dolog érdekli: a hatalom megőrzése családja, az alevita felekezet és az 1963 óta uralmon lévő Baasz Párt kezében.

 

Az "összeesküvés-elmélet" előrángatása az arab retorika és önigazolás olyan elcsépelt frázisai közé tartozik, amelyeknek már csak a legostobábbak dőlnek be. Aszadnak mindazonáltal a Damaszkusz fölött magasodó elnöki palotában is derengenie kell(ene), hogy a Rabattól Maszkatig érő "arab tavasz" Szíriában is kezdi éreztetni a hatását. Egyelőre azonban úgy gondolja, hogy - bízva a mindenütt jelen lévő biztonsági erőkben, a Perzsa-öböl arab monarchiáitól és Irántól kapott támogatásban - túlélheti a forradalmi hullámot. Ám komoly reformok bevezetése - így a több évtizede hatályban lévő szükségállapot feloldása, a politikai és a sajtószabadság szavatolása - nélkül a szíriai elnök csak rövid lélegzetvételnyi időt kaphat, és hamarosan Ben Ali tunéziai és Mubarak egyiptomi elnök sorsára juthat - vélik a Reuters által idézett arab elemzők.

 

-Aszadnak nem szabadna elbíznia magát - vélekedett Nabíl Bumonszef, a bejrúti An-Nahar újság kommentátora. - Ahhoz, hogy úrrá legyen a lakosság elégedetlenkedésén, átfogó reformokat kell végrehajtania. Semmit sem kockáztathat. Szíria öt országgal (Irak, Izrael, Jordánia, Libanon, Törökország) határos, ezáltal pedig számos regionális konfliktus metszéspontjában fekszik. A szomszédok egyelőre óvakodnak Aszad bírálatától, attól tartva, hogy felekezeti konfliktus törhet ki Szíriában, amely azután átterjedhet az ő országukra is. A szíriai szunnita többség erős ellenszenvvel figyeli az alevita közösséget, az iszlám síita felekezetének "leágazását". Aszad is az alevitákhoz tartozik, és nem titok, hogy a hatalmi pozíciók, anyagi javak és üzleti szerződések elosztásakor saját felekezetének tagjait részesíti előnyben.

 

A Perzsa-öböl szunniták által kormányzott monarchiái arra ösztönzik Aszadot, hogy őrizze meg hazájában a felekezetek közötti békét. A fenti aggályokra utalva állította a szíriai államfő, hogy hazájában "külföldi összeesküvők" szítanak békétlenséget a különböző vallások és felekezetek között. -Ha Szíriában robbanás következik be, akkor robbanás lesz Irakban, robbanás lesz Jordániában, Libanon pedig megsemmisül. A Szíriában kitörő szunnita-alevita polgárháború hamarosan az egész arab világra átterjedne mint síita-szunnita háború - állította Hilal Kasan, a bejrúti Amerikai Egyetem politológusa. - Egy szíriai robbanás nyithatja fel Pandora szelencéjét a térségben.

 

Az Egyesült Államok egyelőre óvakodik attól, hogy kemény hangot üssön meg a damaszkuszi vezetéssel szemben. Aszad szerdai beszédét washingtoni körök lényegtelennek minősítették. Hozzátették azonban, hogy annak megítélése a szíriai népre tartozik. Washington évek óta a szemére hányja Damaszkusznak, hogy beavatkozik Libanon belügyeibe, és támogatja Iránt, valamint a Hamász és a Hezbollah radikális szervezeteket. Ugyanakkor az Egyesült Államok - hatévi szünet után - januárban újból nagykövetet küldött Damaszkuszba. Ezt megfigyelők annak jeleként értékelték, hogy Amerika megpróbálja "kicsalogatni" Szíriát az Irán által vezetett Izrael-ellenes szövetségből.

 

Elemzők egy része úgy véli, hogy a Perzsa-öbölbeli monarchiáknak, az Egyesült Államoknak és Izraelnek egyaránt érdeke Aszad hatalmának megőrzése; ebben látják ugyanis a térség törékeny stabilitásának a zálogát. -Az öböl menti államok azt akarják, hogy Aszad a helyén maradjon. Az Egyesült Államok aligha kedveli őt, ám azt sem szeretné, ha megbukna, mivel az polgárháborúhoz vezethet. Izraelben pedig úgy tekintenek Aszadra, mint a legjobb arab diktátorra - állította Kasan. Szerinte Szíriában még nem érett meg az idő a változásra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés