CoolPolitika.hu

Kétszintű egészségügyi ellátás

2011  //  Jún  //  23  //  MTI

Kétszintű egészségügyi ellátásKétszintű lesz a jövőben a közegészségügyi ellátás Csehországban, s emelkedik a kórházi napidíj - egyebek között ezt tartalmazza az egészségügyi reform első része, amelyet kedden délután hagyott jóvá a cseh képviselőház.

Az egészségbiztosítási törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a jövőben az, aki akarja, magasabb biztosítási díjat fizessen, s ennek következtében az általános színvonalat meghaladó egészségügyi ellátásban részesüljön. Ennek alapfeltételeként meghatározzák azokat a közegészségügyi ellátási normákat, amelyekre mindenki jogot formálhat. Kórházi beutalás esetén az eddigi 60 koronás napidíj 100 koronára emelkedik. Az eddigi gyógyszerenkénti 30 koronás gyógyszertári illeték a jövőben az egész vényért fizetendő 50 koronára módosul. Az 50 koronánál olcsóbb gyógyszerek után a jövőben nem fizet térítést az egészségbiztosítás. Újdonság, hogy a gyógyszerek árát versenyalapon határoznák meg.

 

Az egészségbiztosítási törvény módosítását csak a három jobbközép koalíciós párt képviselői szavazták meg, az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták nemmel voksoltak. A törvény most elfogadott módosítása volt az egyik oka a múlt csütörtöki országos közlekedési sztrájknak. A kormány és a szakszervezetek hétfőn is egyeztettek, de megegyezésre nem került sor. A kötelező egészségügyi ellátási normákkal kapcsolatban a cseh orvosi kamarának is kifogásai vannak, s a kamara délelőtt a javaslat visszavonására kérte az egészségügyi minisztert, de nem talált meghallgatásra.  A baloldali ellenzék jelezte, hogy várhatóan az alkotmánybírósághoz fordul. A szociáldemokraták és a kommunisták szerint elfogadhatatlan, hogy a közegészségügyben két szintje legyen az ellátásnak, aszerint, kinek mennyi pénze van. A két párt szerint ez ellenkezik az alkotmánnyal. A magasabb szintű ellátást kizárólag kereskedelmi keretek között tudják elképzelni.

 

Boris Stastny, a képviselőház egészségügyi bizottságának polgári demokrata elnöke szerint a kétszintű ellátás bevezetése és a kötelező normák kialakítása pozitív lépés, s úgy véli, a jövőben mindenki konkrétan tudni fogja, mi illeti meg. Az ellenzék és a szakszervezetek állítják: a két szint azt fogja eredményezni, hogy az egyszerű ember csak a legolcsóbb kezelést és gyógyszereket kapja majd meg. Az egészségügyi reform további részeit Leos Heger szakminiszter a közeljövőben kívánja a kormány elé terjeszteni. A módosított törvények - amennyiben azokat a szenátus is jóváhagyja - 2012 januárjában lépnének életbe

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés