CoolPolitika.hu

Kétszázezernél többen halnak meg évente maláriában

2010  //  Okt  //  22  //  MTI

Kétszázezernél többen halnak meg évente maláriábanKétszázezernél több embert öl meg Indiában a malária évente, ez 13-szorosa az Egészségügyi Világszervezet eddigi becslésének - közölték kanadai kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban.

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete, a WHO becslése szerint évente összesen 15 ezer ember, ebből 10 ezer felnőtt és 5 ezer gyerek hal meg malária miatt Indiában. A most megjelent tanulmány szerzői azonban úgy vélik, hogy a WHO jelentési módszere hibalehetőségeket takar, mert csak az orvosok által diagnosztizált eseteket veszi figyelembe. Indiában sokan otthon halnak meg, nem kórházakban vagy klinikákon, ami ahhoz vezet, hogy a halál okát sokszor tévesen állapítják meg.

 

A vizsgálat során India 6671 kiválasztott területére megbízottakat küldtek, akik kikérdezték 122 ezer, 2001 és 2003 között elhunyt ember hozzátartozóit és ápolóit. A terepen tevékenykedők minden esetről jelentést küldtek az elemzőcsoporthoz. Az így begyűjtött adatokat külön-külön értékelte két orvos, akik azután véleményezték a halál okát is. A vitatott esetek megítéléséről bizottság döntött. A megállapítás szerint az egy hónapos és 70 éves kor között előfordult összes halálozás 3,6 százaléka malária miatt következett be. Az esetek kilencven százaléka vidéken történt, 86 százaléka egészségügyi intézményen kívül.

 

Az adatokat nemzeti szintre kivetítve kiderült, hogy a malária Indiában évente 205 ezer 70 év alatti ember halálát okozza. A halálesetek közül évente 55 ezer a korai gyerekkorban történik, 30 ezer 5 és 14 éves kor között, 120 ezer pedig 15 és 69 év között. A Torontói Egyetem kutatói Prabhat Jha vezetésével arra a következtetésre jutottak, hogy a WHO jelentősen alulbecsülheti a malária áldozatainak számát más országokban is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés