CoolPolitika.hu

Kételkedik az IMF a görögök sikerében

2012  //  Jan  //  09  //  MTI

Kételkedik az IMF a görögök sikerébenKételkedik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a görögországi reformok sikerében, a nemzetközi pénzügyi szervezet szerint további áldozatokra van szükség ahhoz, hogy elviselhető legyen az adósságteher - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hírmagazin az IMF egy belső feljegyzésre hivatkozva azt írta, hogy a szervezet szakértői szerint Athén rosszul áll a reformokkal: az adóbehajtás hatékonysága nem nőtt az elvárt mértékben, a privatizációs bevételek pedig elmaradtak a várakozásoktól. Közben a vártnál tovább mélyült a recesszió, a reformprogram sikeressége így veszélybe került. A tavaly október óta formálódó második görög mentőcsomaghoz kapcsolódó reformprogram szerint a hazai össztermék (GDP) arányában számolt államadósságot 2020-ra 120 százalékra kell csökkenteni a jelenlegi 160 százalékról, hogy fenntarthatóan működjön az állam. Ezt a célt csak újabb áldozatok árán lehet elérni, az eddigi erőfeszítések elégtelenek - véli az IMF, amely három alternatívát vázolt fel a Der Spiegel szerint. Az egyik lehetőség az, hogy Athén további megszorításokat hajt végre.

 

A másik alternatíva az, hogy nem a görög lakosság, hanem a görög állampapírokkal rendelkező magánbefektetők - bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók - vállalnak újabb áldozatot, vagyis a tervezettnél többet engednek el a görög államadósságból. A harmadik lehetőség az IMF szerint az, hogy az euróövezeti partnerországok adnak a tervezettnél nagyobb támogatást Görögországnak. Az IMF képviselői január 16-án kezdenek újabb tárgyalási fordulót Athénban az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (EKB) szakértőivel együtt. A trojka és a görög kormány a nemzetközi támogatás folytatásáról folytat megbeszéléseket. Görögország fizetőképessége a trojka támogatásától függ. Az athéni vezetésnek március 20-ig mindenképpen pénzt kell szerezni, mert meg kell újítani 14,5 milliárd euró államadósságot - írta a Der Spiegel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés