CoolPolitika.hu

Készen áll utolsó küldetésére a Discovery űrsikló

2011  //  Feb  //  24  //  MTI

Készen áll utolsó küldetésére a Discovery űrsiklóFölkészítették utolsó küldetésére a Discovery amerikai űrsiklót; az 1984 óta szolgáló űrrepülőgépnek tervek szerint csütörtökön lesz a 39., utolsó indítása.

A startot helyi idő szerint délután négy óra ötven percre - közép-európai idő szerint 22 óra 50-re - tűzték ki. Az amerikai űrkutatási hivatalnál (NASA) azt mondják, nyolcvan százalék a valószínűsége, hogy az időjárás megfelelő lesz az indításhoz. A Discovery utolsó startját eredetileg november 5-ére tervezték, de többször is el kellett halasztani az indítást a kedvezőtlen időjárás és különféle műszaki gondok - előbb hidrogénszivárgás, majd a külső üzemanyagtartályon felfedezett repedés - miatt.

 

A Discovery feladata, hogy eljuttassa a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra az első emberszerű robotot, a Robonaut 2-t és a Leonardo sokfunkciós modult, amely több tonna áru - élelmiszer, különféle felszerelések, sőt hulladék - tárolására szolgál. Emellett az űrsikló 11 napos utolsó missziója keretében két űrsétát is tervbe vettek karbantartási munkák céljából. A Discovery után még idén visszavonultatják az amerikai űrrepülőgép-flotta másik két darabját, az Endeavour és az Atlantis űrsiklót is. Ezután amerikai űrhajósok is csak az orosz Szojuz űrhajóval juthatnak majd el a Nemzetközi Űrállomásra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés