CoolPolitika.hu

Kártérítésére ítélték Rómát

2012  //  Feb  //  24  //  MTI

Kártérítésére ítélték RómátAz emberi jogok megsértéseként értékelte a római kormány által alkalmazott bevándorlási politikát az Emberi Jogok Európai Bírósága, és bevándorlóknak fejenként fizetendő tizenötezer euró kártérítésre ítélte Olaszországot.

Történelminek és precedens nélkülinek nevezte az olasz sajtó a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét. A bíróság szerint Itália megsértette a Nemzetközi Emberi Jogi Egyezmény 3. cikkét, amely a megalázó bánásmódra és kínzásra vonatkozik. A strasbourgi testület arra ítélte Olaszországot, hogy a bírósági költségtérítéssel együtt fejenként tizenötezer euró kártérítést fizessen 22 bevándorlónak. Az Olaszországban Hirsi-ügyként ismert kitoloncolásról van szó. 2009 májusában, Lampedusa szigetétől 35 mérföldnyire, nemzetközi vizeken, az olasz hatóságok egy kétszáz bevándorlóval teli hajót tartóztattak fel. Az Olaszország és Líbia között 2009-ben kötött bevándorlási megállapodás értelmében olasz hajóra szállították át őket, és visszavitték indulási állomásukra, Líbiába. A bevándorlók szomáliai és eritreai nemzetiségűek voltak, közöttük gyerekekkel és várandós nőkkel. A strasbourgi bíróság kiemelte, hogy a tömeges kitoloncolás a bevándorlók akarata ellenére történt: a bevándorlókat nem azonosították, nem értesítették sorsukról, nem adva meg nekik a jogot, hogy nemzetközi védelmet kérjenek.

 

A kétszáz fő líbiai börtönökbe és táborokba került. Huszonnégy személyt (11 szomáliait és 13 eritreait) az Olasz Menekültügyi Tanács nem kormányzati szervezet felkutatott, és ügyvédet fogadott nekik. A huszonnégy személy közül ketten belehaltak a Líbiában elszenvedett kínzásokba, huszonkét társuk azóta már Európában van, egyesek Olaszországban is. Nekik ítélt most kártérítést a strasbourgi bíróság, precedenst teremtve további kártérítésekhez. Andrea Riccardi, a Szent Egyed Közösség elnöke, a Monti-kormány nemzetközi kooperációért felelős minisztere úgy kommentálta az ítéletet, hogy Olaszországnak újra kell gondolni bevándorlási politikáját. Emma Bonino, volt európai humanitárius biztos elmondta, hogy az olasz-líbiai bevándorlási megállapodás értelmében 471 embert toloncoltak vissza Líbiába, és senki sem tudja, mi lett velük. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint 2011-ben ezerötszáz bevándorló vesztette életét, miközben a Földközi-tengeren Olaszország felé tartott.

 (MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés