CoolPolitika.hu

Karácsonyfából tűzifát!

2008  //  Dec  //  29  //  coolpolitika

Karácsonyfából tűzifát!Meglehetősen sok energia nyerhető ki fenyőfából - darabjából átlagosan 10 kilowattóra - közölte egy energiaforrások kutatásával foglalkozó professzor. A tűleveleknek különösen nagy, a tudós szavai szerint 25 százalékos a fűtőértéke.

A szakember rámutatott arra, hogy Svédországban a téli ünnepek alatt mintegy 3 millió fenyőfát vásárolnak. Ha pedig ezeket ahelyett, hogy kidobnák, újrahasznosítanák a fűtőrendszerekben, az így nyert energia elegendő lenne akár 1,2 ezer villa melegének biztosításához egy egész éven át.

A tűlevelűek efféle újrahasznosítása azonban még nem kivitelezhető, mert a svéd távhőállomások egyelőre nincsenek felkészülve a nagy mennyiségű fenyőfa elégetésére - írta a Korreszpondent hírügynökség. A szakértő viszont úgy véli, hogy érdemes ezen komolyan elgondolkodni, ugyanis megtérülne a befektetés.

Nemrég a Vatikán jelentette be, hogy idén, karácsony után - a környezetvédelem jegyében - újrahasznosítják a pápai állam 33 méteres karácsonyfáját. A fenyőből és a díszekből játékokat, illetve kerti bútorokat készítenek szegény gyerekeknek és iskoláknak.

A chicagói Cloud Gate Design pedig idén új megoldással állt elő a természetpusztító tradíciókkal szemben: újrahasznosított és újrahasznosítható kartonból készült papír karácsonyfát kínál azoknak, akik nem akarnak pusztán az ünnepek miatt, egyszeri alkalomra kivágatni egy fát, és a műanyag - szintén környezetszennyező - fenyőket sem szeretik. 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés