CoolPolitika.hu

Kanada előrehozott parlamenti választásokat tart

2008  //  Okt  //  14  //  coolpolitika

Kanada előrehozott parlamenti választásokat tart Előrehozott parlamenti választásokat tartanak kedden Kanadában, amelyektől Stephen Harper kormányfő azt reméli, hogy megerősítheti saját hatalmát a két és fél évig tartó kisebbségi kormányzás viszontagságai után.

Kanada szövetségi állam, alkotmányos monarchia parlamenti kormányzási rendszerrel. Az államfő II. Erzsébet brit királynő, akit az országban főkormányzó képvisel. A törvényhozó hatalmat a főkormányzó és a két házból álló parlament gyakorolja. A szenátus 105 tagját a főkormányzó nevezi ki a kormányfő javaslatára. A képviselőház 308 tagját öt évre választják.

A 2006 januárban tartott választásokon Harper pártja, a Kanadai Konzervatív Párt 124, a Liberális Párt 103, a Québeci Blokk 51, az Új Demokratikus Párt 29 helyhez jutott, egy mandátum független jelölté lett.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés