CoolPolitika.hu

Kanada kiad egy nagystílű adócsalót

2011  //  Júl  //  23  //  MTI

Kanada kiad egy nagystílű adócsalótElutasította az illetékes kanadai bíróság a több millió dolláros adócsalás vádjával hazájában régóta körözött kínai Laj Csang-hszing (Lai Changxing) kiadatása elleni fellebbezést; a 12 éve Kanadában élő férfit várhatóan még a hét végén Kínába viszik.

A kínai férfi attól tart, hogy megkínozzák, sőt talán meg is ölik hazájában. Mint mondja, fivére és a könyvelője is rejtélyes körülmények között halt meg a börtönben Kínában. A férfi ügyvédje azt mondta, a kínai hatóságok arra akarják felhasználni védencét, hogy elmondhassák, sikeres a korrupció elleni küzdelem. Peking diplomáciai jegyzékben biztosította a kanadai hatóságokat arról, hogy Lajnak nem esik bántódása Kínában; a férfit nem fogják kivégezni, és tisztességes lesz az ellene lefolytatott eljárás; védőügyvédet rendelnek ki mellé, és a kanadai állam képviselői jelen lehetnek a perén.

 

Kanadai ügyvédje erre azt mondta, a jegyzékben az áll, hogy csak akkor engedik be a kanadai tisztségviselőket a tárgyalóterembe Kínában, ha nyilvános tárgyalást tartanak. David Matas szerint ugyanakkor könnyen megtörténhet, hogy "politikailag kényesnek" minősítik a pert, ez esetben az ott elhangzottak államtitoknak számítanak, ekkor viszont zárt ajtók mögött tárgyalják az ügyet. Laj Csang-hszing 1999-ben menekült a családjával Kanadába. Menekültstátusért folyamodott, azt mondta, politikai okokból emeltek ellene vádat odahaza.

 

Kínában azzal vádolják, hogy megvesztegetett tisztségviselőket, hogy ne kelljen adót és vámot fizetnie azok után az üzemanyag- és cigarettaszállítmányok után, amelyeket tengeri úton vitt be a délkelet-kínai Fucsien (Fujian) tartományba. Laj két éve egy interjúban elismerte, hogy a kiskapukat kihasználva nem fizetett meg minden adót, de tagadta, hogy bárkit megvesztegetett volna.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés