CoolPolitika.hu

Kalózok szabadon engedték az egy éve elrabolt brit házaspárt

2010  //  Nov  //  15  //  MTI

Kalózok szabadon engedték az egy éve elrabolt brit házaspártSzomáliai kalózok szabadon engedtek vasárnap egy brit házaspárt, amelyet egy évvel ezelőtt raboltak el vitorlás hajójukkal együtt a Seychelles-szigeteknél - jelentette egy tudósító a szabadon bocsátás helyszínéről, az etiópiai határhoz közeli Adadóból.

Adado egy önhatalmúlag kikiáltott önálló szomáliai területnek, Himam és Heebnek az egyik városa. A kalózok a terület hatóságainak adták át a nyugdíjas házaspárt, Paul és Rachel Chandlert. A pár egészséges, de kimerült. Elengedésükkor ugyanazt a ruhát viselték, amelyben elrabolták őket, és amelyet gyakorlatilag egész fogságuk ideje alatt viseltek.    A túszejtőkkel a napokban kötöttek megállapodást a házaspár szabadon bocsátásáról. Bár a tárgyalásokon résztvevői közül senki nem ejtett szót váltságdíjról, egy adadói rangidős lakos szerint a párt csaknem 320 ezer dollár ellenében engedték szabadon. Emellett még 400 ezer dollárt fizettek ki korábban egy meghiúsult tárgyalás eredményeként.

 

A 60 éves Paul Chandler és 57 éves felesége Nairobin keresztül órákon belül hazatér repülőgéppel. Szomáliai kalózok mintegy harminc elrabolt külföldi hajót birtokolnak, a rajtuk talált legalább 510 emberrel együtt. A múlt héten 17 millió dollárt zsebeltek be egy szingapúri teherhajó és egy dél-koreai tartályhajó elengedéséért. A tengeri rablók az utóbbi öt év alatt dollárszázmilliókat csikartak ki a markukba kaparintott hajókért cserébe, aminek eredményeként egyre korszerűbb eszközök birtokában a szomáliai partoktól még távolabb közlekedő hajókra csapnak le.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés