CoolPolitika.hu

Kalapács alatt a Gandhi hagyaték

2009  //  Már  //  04  //  MTI

Kalapács alatt a Gandhi hagyatékTárgyalásokat kezdett az indiai kormány egy New York-i aukciósházzal, amely csütörtökön akarja elárverezni Mahatma Gandhi személyes tárgyait. A kollekció tulajdonosa közben kijelentette: akár oda is ajándékozná Indiának a gyűjteményt, ha a kormány teljesítene bizonyos feltételeket.

A Gandhi-utódoktól származó gyűjtemény a nevezetes kerek lencséjű szemüvegen kívül egy zsebórát, egy pár viseletes bőrszandált és egy egyszerű rézcsészét, valamint tányért is tartalmaz.Az Antiquorum Auctioneers árverési ház egyenként legalább 20-30 ezer dollárt vár a kalapács alá kerülő daraboktól.

Gandhi dédunokája a múlt héten erkölcstelennek nevezte a készülő árverést, amely pénzt csinálna a köztudottan puritán életű legendás függetlenségi vezető tárgyi emlékeiből, és gyűjtést indított a megvásárlásukra, hogy egy indiai múzeumba kerülhessenek. Az aukciósház képviselőjével India New York-i konzulátusán pár napja kezdődött tárgyalásokról szerdán számolt be az indiai külügyminisztérium egyik szóvivője, aki megemlítette, hogy a gyűjtemény jelenlegi tulajdonosa, James Otis is beleegyezett, hogy találkozzon a New York-i indiai konzullal.

Az amerikai gyűjtő azonban a The Times of India szerdai online kiadásában megjelent nyilatkozatában cáfolta, hogy felvették volna vele a kapcsolatot, ugyanakkor nyitottnak mutatkozott a párbeszédre. Mint mondta: akár oda is adományozná a gyűjteményt az indiai kormánynak, ha az a GDP legalább öt százalékát az egészségügyre tartalékolná, illetve lényeges változtatásokra szánná el magát a Gandhi szívéhez oly közel álló szegények sorsának javítására.


Kijelentette, hogy ezen a ponton ő már nem tudja leállítani az árverést, de a bevétel zömét erőszakellenes célokra kívánja fordítani. Közben egy újdelhi bíróság kedden a Gandhi-hagyaték elárverezését tiltó végzést bocsátott ki. Az indiai diplomácia két éve már sikerrel járt, amikor Gandhi egy kézzel írott levelét ki tudta emelni egy londoni árverés tételei közül, és azt végül visszavásárolhatta az indiai kormány.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés