CoolPolitika.hu

Kacsapár csenget a hattyúk helyett

2012  //  Jún  //  19  //  MTI

Kacsapár csenget a hattyúk helyettNyolcszáz éves hagyományt tört meg egy kacsapár Nagy-Britanniában: elorozta hattyúnemzedékek hosszú sorától az élelemért csengetést a somerseti püspöki várnál.

A madarak az erődítményt körülölelő vizesárokban éldegélnek. Nyolc évszázadon át hattyúkat idomítottak be a várbeliek arra, hogy a madarak csőrükkel alkalmanként megrángassanak egy kötelet, amely a vár egyik faláról lóg a vizesárok fölé. A kötélen harang is van, amely tudatja a várbeliekkel, hogy a hattyúk enni kérnek.

 

Mármost a legújabb hattyúpár túl félénk, hiába próbálták őket beidomítani elődeikhez hasonlóan a várbeliek. Ellenben kifigyelte a dolgot egy élelmes kacsapár, amely így élelmes is lett: ők kapják a hattyúkosztot. A jogosultak egyelőre udvariasan teret engednek a kacsakonkurenciának, de - a vár gondnoka, Paul Arblaster szerint - lassan elsajátítják a "kötelező" tananyagot és remélhetően helyreáll a tradíció - adta hírül a The Daily Mail brit napilap.

 

A hagyomány eredete homályba vész, a helyiek legjobb tudomása szerint nyolc évszázada egy lányka kezdte etetni az árokban vendégeskedő hattyúkat, hogy odaszoktassa őket és mindig gyönyörködhessen bennük.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés