CoolPolitika.hu

Jelképes elégtételt várnak Oroszországtól

2011  //  Júl  //  14  //  MTI

Jelképes elégtételt várnak OroszországtólA katyni (Katiny) áldozatok hozzátartozói, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB) keresik igazukat, csupán jelképes elégtételt várnak el Oroszországtól, és nem zárkóznak el a peren kívüli megegyezés elől - írta a szerdai lengyel sajtó.

A strasbourgi székhelyű EJEB kedden értesítette a lengyel külügyminisztériumot, hogy befogadta a katyni családok panaszát. A hozzátartozók azt szeretnék elérni, hogy Oroszország rehabilitálja a szovjet állambiztonsági rendőrség (NKVD) által 1940 tavaszán titokban kivégzett mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot, hivatásos és tartalékos tisztet és civilt.

 

Először történik meg, hogy a katyni bűntényt egy nemzetközi igazságügyi fórum fogja vizsgálni. A második világháború után a Szovjetunió maga nyújtott be keresetet, mert a náci Németországra akarta hárítani a felelősséget a mészárlásért. Az EJEB három lengyel keresetet formai okokból elutasított. Mint Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő közölte, a lengyel kormány nem is tudott ezek létezéséről. Két, a lengyel kormány által is támogatott panaszt viszont befogadott a strasbourgi testület. Az elsőt 2007-ben Jerzy Janowiec és Antoni Trybowski, a másodikat 2009-ben Witomila Wolk-Jezierska és 12 további hozzátartozó nyújtotta be. Köztük van a több mint 90 éves Ojcumila Wolk, a még élő kevés katyni özvegy egyike.

 

Wolk-Jezierska a Gazeta Wyborcza című lapnak nyilatkozva örömét fejezte ki a strasbourgi döntés felett, de egyúttal sajnálatát amiatt, hogy az ügy vontatottan halad. Az érintettek lassan távoznak az életből, néhány napja halt meg az egyik panaszos - mondta. A peren kívüli megegyezésről szólva kijelentette: egyetlen feltételük a rehabilitáció és valamilyen erkölcsi elégtétel. Soha nem követeltek pénzügyi kártérítést. -Oroszországban okos, értelmes emberek vannak, feltételezem, előbb-utóbb eljutnak odáig, hogy le kell zárni az ügyet - mondta. A 12 katyni hozzátartozó jelképes, 1 eurós kártérítést követel Oroszországtól a strasbourgi bíróságon, bár - Anna Sztavickaja orosz ügyvéd szerint, aki a hozzátartozókat az orosz bíróságokon képviselte - akár fejenként 100 ezer eurót is kaphatnának. Ireneusz Kaminski, a panaszosok ügyvédje szerint a strasbourgi ítélet akár néhány hónapon belül várható, de tekintettel a nyári szünetre, inkább már csak 2012-ben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés