CoolPolitika.hu

Jeladókkal figyelik a szemét útját

2009  //  Júl  //  16  //  MTI

Jeladókkal figyelik a szemét útjátTöbb ezer háztartási szemetet szerelnek fel amerikai kutatók mobil nyomkövetőkkel, amelyek révén a hulladék többnyire ismeretlen útjáról szeretnének bővebb információkat kapni.

Kezdetben háromezer, önkéntesek által felajánlott New York-i, Seattle-i és londoni háztartási szemétre kerülnek a mobiltelefonok technológiáját használó parányi készüléket. A kutatók szerint a jeladókból érkező adatok alapján feltérképezhetik a szemét útját, illetve megtudhatják, hogy megfelelő volt-e az ártalmatlanítás vagy az újrafelhasználás.

 

Manapság a hulladékkezelés csaknem egy láthatatlan, követhetetlen rendszert képez - mondta el a BBC-nek Assaf Biderman, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hulladékkövető csapatának vezetője. Az emberek többsége a kukába dobással teljesen megfeledkezik a szemétről, miközben egy részét elégetik, egy részét elföldelik, egy részét pedig külföldre szállítják - tette hozzá.

 

A szemét jelölésével remélhetőleg átláthatóbbá válik azoknak a hulladékoknak a kezelése, amelyek általában nem bomlanak le maguktól, és az újbóli hasznosulás helyett gyakran csak a környezetet szennyezik. Az MIT kutatói által kifejlesztett kisméretű mobil szenzor bármilyen szeméthez könnyen hozzáerősíthető, amelyet egy műgyanta borítású tokkal védenek, és bárhová is kerüljön a világban, a koordinátákat tartalmazó információkat folyamatosan küldi a központnak.

 

A tudósok szerint az olcsó technológiának köszönhetően a jövőben talán mindenre lehetne nyomkövetőt tenni. A szemét útjának ismeretében pedig a fogyasztók is meggondolnák, hogy mit dobnak ki a kukába. A MIT kutatói korábban a mobiltelefonjelek elemzésével figyelték meg Rómában és Koppenhágában az emberek mozgását, illetve Barack Obama beiktatási ceremóniáján is hasonló módszerrel követték a tömeg mozgását.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés