CoolPolitika.hu

Japán megerősíti védelmét

2010  //  Dec  //  20  //  MTI

Japán megerősíti védelmétJapán úgy döntött pénteken, hogy 2020-ig megerősíti védelmi képességét déli szigetein, így szállva szembe Kína növekvő katonai erejével, amely Tokió szerint aggasztja Ázsiát és az egész világot.

E jelentős stratégiai váltás szakítást jelent azzal a japán védelmi politikával, amelyet a szigetország északi részére dolgoztak ki a hidegháború idején, hogy gátat szabjanak a lehetséges fenyegetésnek a Szovjetunió, majd Oroszország felől. A balközép kormány által pénteken elfogadott, "Irányelvek a nemzetvédelmi programról a következő tíz évre" című dokumentum elítéli észak-Koreát, Japán fő ellenségét is mint "a stabilitáshiány nyomasztó és súlyos tényezőjét".

 

Az önvédelmi erők - ez a fegyveres erők hivatalos neve a pacifista japán alkotmányban - eszerint mostantól a déli szigetek fölötti ellenőrzésre összpontosítanak, amelyek közül többet Peking is a magáénak tekint. A dokumentum előirányozza egyebek közt a tengeralattjárók számának növelését a jelenlegi 16-ról 22-re, valamint a légierő vadászgépparkjának korszerűsítését. Ugyancsak tervezik a védelmi képesség erősítését az észak-koreai rakétákkal szemben, megkettőzve, háromról hatra növelve a Patriot (PAC-3) föld-levegő rakétaelhárító rakéták bázisainak számát és négyről hatra az SM-3 elfogórakétákkal felszerelt torpedórombolókét.

 

-Kína gyorsan  korszerűsíti hadseregét és fokozza tevékenységét a területével szomszédos vizeken - hangsúlyozza a stratégiai dokumentum. - Mivel Kína híján van az átláthatóságnak katonai és biztonsági kérdésekben, e tendencia aggasztja a térséget és a nemzetközi közösséget. Tekintve a hidegháború vége óta kialakult új környezetet, a következő tíz évre szóló program szerint áthelyezik az eddig az északi Hokkaido szigetén, Oroszországgal szemben állomásozó kontingenst, kivonnak 200 harckocsit a 600-ból és ugyancsak 200-at a 600 tüzérségi ütegből. Ezzel szemben az ajánlás szerint szárazföldi, tengeri és légierőket telepítenek a déli Rjúkjú-(Nanszei-)szigetekre, közel Okinavához, ahol több mint 20 ezer amerikai katona állomásozik. Az alkotmány szerint, amelyet Japán 1945. augusztusi kapitulálása után kényszerített ki az Egyesült Államok, a szigetországnak "mindörökre le kell mondania a háborúról. Az önvédelmi erők - amelyeknek, mint a nevük mutatja, csak védelmi feladatuk van - jelentősebb hadsereget alkotnak, mint Franciaországé vagy Nagy-Britanniáé, s igen jól felszereltek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés