CoolPolitika.hu

Izraeli határőrök palesztinokat aláznak meg

2009  //  Jún  //  20  //  MTI

Izraeli határőrök palesztinokat aláznak megIzraeli határőrök olyan videofelvételeket tettek fel az internetre, amelyeken palesztinokat aláznak meg - számolt be róla pénteken a Háárec című izraeli napilap.

A YouTube fájlmegosztó oldalra feltöltött videók egyikén egy férfira ráparancsolnak, hogy újra és újra pofozza meg magát, s ezalatt énekelje azt, hogy "szeretem a határőröket". Közben hallatszik, amint a képen nem látható határőrök nevetnek a férfin és megéljenzik.

 

Egy másik felvétel egy rendőrautóban ülő palesztin férfit mutat, amint ugyanezt a rigmust énekeltetik vele. Egy harmadik clip fotókból áll, amelyek egy megkötözött palesztint mutatnak egy szobában. A szemét izraeli zászlóval kötötték be, s a képek egyikén egy izraeli katona pózol és mosolyog az őrizetes mellett. Egy további, szintén fotókból összeállított klipen határőrök vannak, a háttérben pedig valaki egyebek közt ezt énekli: "Tudassátok minden arab anyával, hogy gyermekeinek sorsa az Óvárosi Társaság kezében van."

 

Az újság idéz egy meg nem nevezett határőrtisztet, aki szerint ez egy gyakori viselkedés a Jeruzsálemben és a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó határkerítés mentén szolgáló rendőrök között. A határőrség szóvivője, Mose Finszi ezzel szemben azt hangoztatta, hogy "az elmúlt években jelentősen visszaesett a hasonló incidensek száma, miután változtattak a sorállomány kiképzésén". A szóvivő hozzátette, hogy a szóban forgó videoklipek több évvel ezelőtt készültek, s azóta a határőrség kivizsgált néhány ilyen esetet, az elkövetőket pedig lefokozták, illetve eltávolították a testülettől.

 

A rendőrségnek alárendelt izraeli határőrök dolga egyebek közt, hogy a ciszjordániai közúti ellenőrzőpontokon és a Jeruzsálembe való belépéskor ellenőrizzék mindenkinek a személyazonosságát, és kiemeljék közülük az engedély nélkül Izraelbe érkező palesztin munkásokat. A határőrök közül az utóbbi időkben többeket elítéltek a palesztinokkal szemben elkövetett rossz bánásmód miatt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés