CoolPolitika.hu

Izrael visszautasítja a Hamász fogolycseréhez szabott követelését

2009  //  Már  //  18  //  MTI

Izrael visszautasítja a Hamász fogolycseréhez szabott követelésétIzrael visszautasítja azokat a feltételeket, amelyeket a Hamász szabott a három éve Gázába hurcolt Gilád Salit szabadon bocsátásához - szögezte le kedden Ehud Olmert távozó miniszterelnök.

Olmert televíziós üzenetben fordult a nemzethez, miután kabinetje jelentést hallgatott meg Izrael és a palesztin Hamász mozgalom egyiptomi közvetítéssel folytatott, de kudarcba fulladt fogolycsere-tárgyalásairól. Mint mondta, Izrael kész volt palesztin foglyok százainak szabadon engedésére - köztük olyanokéra is, akik izraelieket öltek meg -, de nem fog még több nevet felvenni a szabadon bocsátandók listájára, ahogy azt a Hamász követeli a 22 éves Gilád Salit szabadságáért cserébe. -Ezeket a javaslatokat elutasították, továbbiakat nem teszünk a Hamásznak - hangoztatta Olmert. -Izrael állam és kormánya nevében kijelentem, hogy vannak vörös vonalak, amelyeket nem fogunk átlépni.

 

Bár az izraeli kormányfő hozzátette még, hogy folytatják az erőfeszítéseket, egyértelműnek látszott, hogy hivatali ideje alatt már nem vár eredményt. A kabinet vitája közben Salit szülei és fivére a miniszterelnöki hivatalon kívül várakozott, a katonát ábrázoló és segítséget kérő pólókban, s az izraeli közszolgálati televízió megosztott képernyőn közvetítette egyfelől Ehud Olmert üzenetét, s mutatta másfelől a családot, amint tiltakozó sátrukban figyelik a közvetítést. A tájékoztató után az apa, Noam Salit úgy nyilatkozott: már nem fűz reményt ahhoz, hogy fia még az Olmert-kormány idején visszanyerheti szabadságát, s csak annyit remél, hogy az eddigi tárgyalások alapul szolgálhatnak a következő kormány erőfeszítéseihez.   

 

A francia külügyminisztérium kedd este aggodalmát fejezte ki a fogolycseréről zajló párbeszéd megszakadása miatt. A kairói tárgyalások még hétfőn jutottak holtpontra, de a kilátások csak tovább romlottak kedden, miután a két fél kölcsönösen egymást vádolta az egyezség aláásásával. Mindazonáltal a Hamász vezetői nem zárták ki, hogy az utolsó pillanatban még áttörés történhet. Egy név nélkül nyilatkozó izraeli vezető ugyanakkor jelezte, hogy Izrael mindaddig folytatja az iszlamista palesztin mozgalom által kormányzott Gázai övezet blokádját, amíg a Hamász bele nem egyezik Salit szabadon bocsátásába.   

 

A forrás szerint az alku azon feneklett meg, hogy a Hamász mind a 450, régóta izraeli börtönökben raboskodó palesztin fogoly szabadon engedését követelte - az Olmert által jóváhagyott 320 fős ajánlattal szemben -, köztük olyanokét is, akik a legtöbb áldozatot követelő izraeli merényleteket követték el a 2000-ben kirobbant palesztin felkelés kezdete óta.   

 

Izraeli médiajelentések szerint a két izraeli küldött - a fogolycseréért felelős kormánytisztviselő, Ofer Dekel és a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét főnöke, Juval Diszkin - erre ultimátumot adott a Hamásznak: vagy elfogadja a nagyvonalú javaslatokat, vagy már a Benjámin Netanjahu jobboldali politikus vezette, várhatóan április elején megalakuló új kormánnyal kell tárgyalnia, amely valószínűleg rugalmatlanabb lesz. A Hamászt a tárgyalásokon most először képviselte legfőbb katonai parancsnoka, Ahmed ad-Dzsaabari, ami arra utalt, hogy a szervezet komolyabban veszi a tárgyalásokat, mint korábban.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés