CoolPolitika.hu

Iszlámellenes párt külső támogatásával működő kormány alakul

2010  //  Okt  //  09  //  MTI

Iszlámellenes párt külső támogatásával működő kormány alakulEgy iszlámellenes párt külső támogatásával működő kisebbségi kormány megalakításával bízta meg Beatrix holland királynő Mark Ruttét, a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) elnökét csütörtökön késő este.

Az uralkodó a palotájában fogadta a politikust, és felkérte, hogy lehető leghamarabb alapítsa meg a kormányt.    Rutte a múlt héten állapodott meg arról, hogy a Peter Balkenende vezette Kereszténydemokrata Tömörüléssel (CDA) alakít kormányt, amelyet a parlamentben támogatni fog az iszlámellenes nézeteiről ismert, Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV). A három pártnak együtt 76 képviselője lesz a 150 fős törvényhozásban.

 

A koalíciós megállapodás a választások óta - három és fél hónapja - tartó belpolitikai patthelyzetnek vet véget. Hollandiát február vége óta ügyvezető kormány irányítja. A pártok a júniusi választások eredményei alapján más koalíciós formációkról is tárgyaltak, de hasztalan. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a választások nyomán nehezen megkerülhetővé vált Geert Wilders szélsőjobboldali pártja, amely a választásokon jelentősen előrelépett korábbi szerepléseihez képest, és a harmadik legnagyobb parlamenti erő lett.

 

A júniusi választást a jobboldali liberális erő, VVD nyerte a Munkapárt (PvdA) előtt. Az addigi legnagyobb párt, a CDA csak a negyedik legnagyobb erő lett. Hollandiának 1939 óta nem volt kisebbségi kormánya.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés