CoolPolitika.hu

Ismét melaminos tejpor Kínában

2011  //  Ápr  //  28  //  MTI

Ismét melaminos tejpor KínábanHuszonhat tonna melaminnal szennyezett tejport találtak a délnyugat-kínai Csungkingban (Chongqing) három évvel a világszerte ismertté vált tejporbotrány után - közölte a helyi rendőrség tájékoztatása nyomán a kínai média szerdán.

A hatóságok állampolgári bejelentésre átkutatták egy helyi vállalat raktárát, s hamisított tejport találtak, amelyet jóval a piaci ár alatt vásároltak meg egy Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen működő kereskedő cégtől. A nyomok a belső-mongóliai Vejlisze (Weilisi) tejipari vállalathoz vezetnek. A csugkingi Csihszita (Jixida) élelmiszeripari vállalat fagylalt és sütemények készítéséhez tervezte felhasználni a szennyezett tejport. Öt gyanúsítottat már őrizetbe vettek. Csunking rendőrsége azonnal bejelentette, hogy száznapos élelmiszer- és gyógyszerminőség-ellenőrző kampányt indít.

 

A 2008. évi kínai melemainbotrány azután robbant ki, hogy közel 300 ezren betegedtek meg a szennyezett tejportól, s legkevesebb hat csecsemő meghalt. A melamin, amelyet általában műanyagok és műtrágya gyártásához használnak, a vizezett tejhez keverve a magasabb fehérjetartalom látszatát eredményezi. A melaminos tej veseköveket, veseelégtelenséget okoz. Az utóbbi hetekben több élelmiszerhamisítási ügy került felszínre Kínában, a megszaporodott hatósági rajtaütések eredményeként engedély nélkül működtetett kisebb-nagyobb üzemeket zártak be, amelyek mérgező, tiltott adalékokat, festékanyagokat használtak, illetve olyanokat vontak eljárás alá, akik a sertéstápba kevertek veszélyes vegyszert.

 

Legutóbb arról lehetett olvasni a kínai sajtóban, hogy a betegségben elhullott sertéseket évente - a hatóságokat kijátszva - tízmillió számra dolgozzák fel sonkának és kolbásznak. Egyes lapok tudni vélik, hogy a húsfeldolgozók az így készített árukat hivatalos minőségellenőrzési igazolással is ellátják. Bennfentesek tudni vélik, hogy az elpusztult állatok kereskedelmének külön földalatti hálózata alakult ki, s azt is megírták már, hogy milyen módszerekkel változtatják meg a romlott hús színét, állagát; "varázsolják" át csalogatóan gusztusos sonkává.

 

A kínai egészségügyi tárca legutóbb kedden adott ki körlevelet, amelyben kilátásba helyezte, hogy kiterjesztik és megszigorítják az ellenőrzéseket, kíméletlenül lecsapnak a hamisítókra. A vizsgálatokért a helyi hatóságokat teszik felelőssé. Két nappal korábban a kormány élelmiszerbiztonságot felügyelő bizottsága a vállalatokat kötelezte árukészleteik alapos ellenőrzésére. Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök-helyettes a hét végén határozott fellépést, "vaskezű" intézkedéseket ígért a tiltott adalékokat élelmiszerekbe keverőkkel szemben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés