CoolPolitika.hu

Iránnak kémkedett egy brit tolmács

2008  //  Nov  //  06  //  coolpolitika

Iránnak kémkedett egy brit tolmácsEgy brit bíróság kémkedés vádjában bűnösnek találta az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők brit parancsnokának tolmácsát, aki a vád szerint titkos információkat adott át Iránnak. Daniel James tizedes továbbra is ártatlannak vallja magát, és rasszizmussal magyarázza az ellene felhozott vádakat.

David Richards altábornagy tolmácsát 2006-ban tartóztatták le, egyebek között azért, mert állítólag kódolt üzeneteket küldött a Kabulban akkreditált iráni katonai attasénak. A házkutatáskor titkos információkat tartalmazó adathordozót is találtak nála.

A teheráni születésű tolmács nem titkolta bajtársai előtt, hogy Iránnal szimpatizál, és nem ért egyet Nagy-Britannia politikájával. A vádak között elhangzott a tárgyaláson, hogy James árulása közvetlenül okozhatta brit katonák halálát. James ugyanakkor továbbra is váltig állítja, hogy hű Nagy-Britanniához. Kijelentette, hogy elment az esze azoknak, akik őt kémkedéssel vádolják. Szerinte a rasszizmus és az irigység miatt nem kapott előléptetést sem.

Az ítéletet egyelőre hivatalosan még nem hirdették ki a vádlott kérésére, aki újabb dokumentumokkal akarja bizonyítani ártatlanságát.  

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés