CoolPolitika.hu

Irán nyersuránt termelt ki

2010  //  Dec  //  06  //  MTI

Irán nyersuránt termelt kiIrán első ízben olyan koncentrációjú nyersuránt termelt ki, amely alapanyagul szolgál a dúsított urán gyártásához - közölte vasárnap az állami televízióban Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője.

A technológiai folyamat során az angolul yellowcake - sárga sütemény - néven emlegetett urániumoxidot előbb gázzá alakítják, majd azt centrifugálva dúsítják az atomerőművekben használható fokozatú urániummá. Irán eddig ezt a nyersanyagot külföldről szerezte be. A bejelentés alátámasztja, hogy Irán eltökélten fejleszti a nukleáris üzemanyag előállítását célzó programját. Szálehi beszámolója szerint az első szállítmány már megérkezett az iszfaháni atomlétesítménybe, ahol a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt megkezdik feldolgozását.

 

Az iráni atomprogram vezetője szerint a Nyugat korábban azt remélte, hogy Iránnak nehézségei vannak a dúsított urán előállításához szükséges nyersanyag beszerzésében. Irán egy nappal azelőtt számolt be a nukleáris programjában jelentős mérföldkőnek számító fejleményről, hogy Genfben felújítják a hatok - az ENSZ öt tagállama és Németország - valamint a közte folyó tárgyalásokat.    Irán váltig állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgált, de a Nyugat attól tart, hogy az ázsiai ország valójában nukleáris fegyvere előállítására törekszik.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés